Home

Nieuws

Nederland wil in EU garanties voor groente-export

Nederland pleit in de Europese Transportraad voor garanties van vrij verkeer van voeding, zoals groenten en fruit en uitgangsmateriaal.

Dat is de uitkomst van overleg dat het crisisteam Tuinbouw & Uitgangsmateriaal woensdagochtend 18 maart voerde met Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit.

Voedselzekerheid veilig stellen

Voorzitter Jaap Bond van dat crisisteam noemt garanties om export overeind te houden cruciaal om schade voor de tuinbouw door coronamaatregelen te beperken. Dat belang is er ook voor de voedselzekerheid. “Vanmiddag wordt door Nederland in de Europese Transportraad in Brussel ingebracht dat bij interne grenzen het transport in groente en fruit in speciale snelle rijbanen hoort. Dat heeft de hoogste prioriteit, ook omdat Europese consumenten moeten eten.”

Uitlevering zaden en jonge planten

Voor de levering van groentenplanten is dat belang van voedselzekerheid ook groot. Bond: “Als Nederlandse zaden en jonge planten niet uitgeleverd worden, is het effect voor de wereldvoedselvoorziening enorm. Nederland is goed voor 50% van die wereldwijde markt. Binnen Nederland loopt de schade nog veel verder op als die zaden en planten blijven liggen.”

€ 5 miljard schade in tuinbouw

Dinsdag 17 maart maakte dat crisisteam onder Greenport Nederland bekend dat de schade in de tuinbouw door de coronacrisis binnen twee tot zes maanden kan oplopen tot € 5 miljard. In die berekening is rekening gehouden met de forse schade in de bloemen- en plantenverkoop en het wegvallen van AGF-levering aan horecazaken. De schade van het uitgangsmateriaal is daarin niet opgenomen. Bond: “De sierteelt vangt nu de hardste klappen. Bij FloraHolland is de schade alleen al tientallen miljoenen euro’s per dag en dan zitten er nog allerlei bedrijven achter met handel die ook schade lijden. Ook het wegvallen van de horecamarkt heeft een enorm effect voor groenten- en fruitleveranciers.”

Wie zitten er in het crisisteam Tuinbouw & Uitgangsmateriaal?

Het crisisteam bestaat uit de sectororganisaties Glastuinbouw Nederland, GroentenFruit Huis, Anthos, FloraHolland en CNB. Een financiële werkgroep gaat de komende dagen de verwachte schade verder uitwerken. Bond: “De prognose wordt verfijnd. Dit bedrag van € 5 miljard zal niet tot achter de komma kloppen, maar we maken de prognose in opdracht van het ministerie, zodat zij geld opzij kunnen zetten.”

Noodkrediet aanvragen

Crisisteamvoorzitter Bond meldt verder dat bedrijven sinds woensdag 18 maart bij hun bank kunnen aankloppen voor een noodkrediet.

Bekijk het overzicht van artikelen over effecten van het coronavirus op de tuinbouw

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.