Home

Nieuws

Horecatelers tijdens coronacrisis op zoek naar afzetkanalen

De cressen van Koppert Cress gaan massaal de container in. Ook andere leveranciers aan de horeca, zoals Puur Groenten, hebben het zwaar tijdens de coronacrisis.

Groente en fruit bestemd voor het supermarktkanaal vinden nog makkelijk hun weg. Maar telers en handelaren die voornamelijk aan de horeca leveren, zitten met een flink probleem. “Kan er echt geen supermarkt opstaan en dit prachtige HACCP-product distribueren? Al moet het gratis!” twitterde Rob Baan bij beelden van medewerkers die de cressen moeten weggooien.

Baan deed woensdag 18 maart ook al een oproep via Twitter aan koks die normaal de cressen in hun restaurants serveren.

Noodkreet van Puur Groenten

Het vinden van andere verkoopkanalen en andere bestemmingen blijkt voor meer telers een grote zorg. Voor telers van asperges, rabarber en allerlei bijzondere bladgewassen geldt dat ze soms voor een flink deel van hun afzet afhankelijk zijn van de horeca. Het bedrijf Puur Groenten, dat in Middenmeer (N.-H.) onder meer eetbare bloemen teelt, liet eerder deze week ook al een noodkreet uitgaan via Facebook.

‘Super kan niks met exclusief product’

Han Lammers van Puur Groenten vertelt donderdag 19 maart dat er nog weinig verbetering in zit. “Wij zitten in een zó exclusieve markt, daar kan een supermarkt niks mee. Zelfs de restaurants die nu op afhaal en bezorgen inzetten, gaan daar niet dat mosterdblaadje of bloemetje op doen.”

In creatieve oplossingen als kruidenboxen voor consumenten ziet Lammers weinig heil. “Ik ga het niet doen, maar als anderen het willen proberen kunnen ze me bellen hoor.” Hij hoopt dat eind april de restaurants weer open kunnen. “En dan kijken hoe snel het vertrouwen herstelt en wanneer de toeristen weer gaan komen. De bestellingen zullen eerst wel voorzichtig zijn, denk ik.”

Bekijk het overzicht van artikelen over effecten van het coronavirus op de tuinbouw

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.