Home

Nieuws

Greenyard groeit in vers door wisseling klanten

Greenyard groeide in het laatste kwartaal van 2019 in verse groente en fruit en voegde Delhaize toe als klant.

De Belgische leverancier van zowel verse als bewerkte groente en fruit had in omzet een positief derde boekhoudkwartaal tot 1 januari. Bij vers is de kwartaalomzet van € 771,8 miljoen weer enigszins in lijn met 2016 en 2017, waarmee een dalende tendens wordt omgekeerd. Met die groei van bijna 6% lijkt de strategie naar meer intensieve leveringscontracten met supermarkten aan te slaan.

Bakker Barendrecht

De levering van Greenyard-dochter Bakker Barendrecht aan de Belgische keten Delhaize wordt nu steeds verder uitgebouwd. Voor de levering van fruit is een distributiecentrum in Boom opgetuigd. Delhaize besteedt de groente- en fruitinkoop feitelijk uit aan de AH-leverancier Bakker Barendrecht. Het is een gevolg van de eerdere fusie van de Ahold en Delhaize. Bakker verdient aan de logistieke en sourcingservice die het levert aan Delhaize; niet aan de handel in groente en fruit.

Korte opleving

In 2019 stootte Greenyard nog verlieslatende klanten in verse groente en fruit af, wat leidde tot een margeverbetering. In de jongste kwartaalresultaten zijn margeontwikkelingen niet meegenomen. Greenyard zit middenin een kostenbesparingsoperatie om de forse schuldpositie af te bouwen. Analisten zijn dan ook voorzichtig optimistisch over het derde kwartaal. Toch kon de beurskoers van Greenyard alleen kort profiteren van het gunstige nieuws en lijkt donderdag 27 februari de koers weg te zakken op de algehele beursmalaise.

Organische groei

Voor de verkoop van verse groente en fruit bedraagt de omzet van de eerste drie kwartalen nu € 2.384,40 miljoen. Dat is 0,3% beter dan boekjaar 2018-2019, maar dat is nog grotendeels het effect van overnames. De organische groei is -1%

In de kleinere divisie Long Fresh (houdbaar) groeide de omzet harder (8,9%). Voor de afzet van diepvriesgroente komt de groei door een betere prijs bij klanten in de foodservice en industrie. De omzet in het derde kwartaal bedroeg € 211,9 miljoen (+8,9%), waardoor de omzet in de eerste drie kwartalen is opgelopen naar € 568,2 (+7,9%).

Of registreer je om te kunnen reageren.