Home

Nieuws

Supers boos om acties eerlijke prijs keurmerk

Supermarkten zijn boos over een verharding van de toon van boerenactiegroep Farmers Defence Force in gesprekken over een nieuw keurmerk voor boeren.

Koepelorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) roept Farmers Defence Force (FDF) op om te stoppen met dreigementen aan het adres van haar leden om de invoering van hun keurmerk af te dwingen. Vrijdagmorgen startte bovendien een blokkade van een distributiecentrum van Jumbo.

FDF presenteerde in november plannen voor een keurmerk waarbij supermarkten 3% van hun omzet zouden afdragen aan de coöperatie Farmer Friendly. De boerenorganisatie wilde uiterlijk donderdag 10 december een reactie.

Nog geen besluit keurmerk

CBL beloofde na de ontvangst van die voorstellen de plannen goed te bestuderen, maar de supermarktorganisatie kan nog niet zeggen of ze instemt met het plan. Zo is nog lang niet duidelijk of zo’n afdracht volgens de concurrentieregels van de Autoriteit Consument & Markt wel mag en moet nog uitvoerig worden overlegd met leden.

Hardere toon

De brancheorganisatie merkt tegelijkertijd dat de deadline voor een reactie door FDF-leden steeds meer als ultimatum werd gepresenteerd. Op sociale media zouden bestuursleden van FDF ‘dreigende taal’ hebben geuit naar leden van CBL, terwijl op de site van de actiegroep distributiecentra en supermarkten worden aangewezen voor blokkadeacties. Eerder blokkeerden boze boeren ook al distributiecentra van supermarkten en de toegang tot het CBL-kantoor in Leidschendam. De afgelopen weken hebben Duitse boeren door protesten beperkte toezeggingen van Duitse supermarkten gekregen voor een ander inkoopbeleid.

Schade verhalen

In Nederland is dat zover nog niet. Er is een tegenstelling. “CBL heeft met zorg kennis genomen van deze berichten”, schrijft directeur Marc Jansen in een brief aan de organisatie. “CBL laat zich niet onder druk zetten met een ultimatum en daaraan gekoppelde dreigementen.” De belangenorganisatie kondigt aan schade van eventuele acties te verhalen op FDF.

Of registreer je om te kunnen reageren.