Home

Nieuws

Vaart achter huisvesting arbeidsmigranten Westland

Met nieuwe vergunningaanvragen lijkt er vaart te komen in de huisvesting van arbeidsmigranten in Gemeente Westland.

Hoewel de vergunningaanvraag nog wel moet worden getoetst, is wethouder Albert Abee van Gemeente Westland in eerste instantie positief over de plannen voor een arbeidsmigrantenhotel tegenover de bloemenveiling in Honselersdijk. Dit meldt lokale omroep WOS.

Het huidige Horti Business Center, een kantorencomplex op de hoek van de Middel Broekweg en Veilingroute, kan onder de naam Horti Hotel plek bieden aan 300 arbeidsmigranten, verdeeld over 150 kamers. Op ambtelijk niveau is er al een zogenoemde quickscan uitgevoerd. Nu gaat het college de vergunningaanvraag verder bestuderen en toetsen aan de Woonvisie, die de gemeenteraad in juli heeft aangenomen.

Westlandse ondernemers en vastgoedexperts

De organisatie achter de transformatie van het kantoorpand bestaat uit een team van Westlandse ondernemers en vastgoedexperts. Zij geven aan al in een vroeg stadium om de tafel te zijn gegaan met alle betrokken partijen: ‘gemeente, veiling, uitzendbureaus en uiteraard ook bewoners, al zijn er in de directe nabijheid geen centra van woonkernen te vinden. De afstanden naar de dichtstbijzijnde buurtbewoners zijn hemelsbreed minimaal 400 meter.’

Door het vroegtijdig opstarten van het participatietraject kan eventuele overlast in de toekomst effectief worden voorkomen, menen zij. De bouw zou halverwege volgend jaar kunnen starten.

Woondorp op orchideeënkwekerij

Ook voor een plan voor een compleet woondorp voor 680 arbeidsmigranten aan de Oostbuurtseweg in De Lier is door de gemeente een quickscan uitgevoerd. Het plan van Uitzendbureau Tradiro op een in 2018 gekochte orchideeënkwekerij, bestaat uit woonstudio’s voor maximaal twee personen met sportvelden en fitnessruimten. Er wordt zelfs nagedacht over een bezorgdienst van boodschappen, zodat arbeidsmigranten zo min mogelijk het terrein af hoeven. Het college van B en W verwacht dat Tradiro binnen enkele maanden een vergunningaanvraag indient.

Lopende huisvestingsinitiatieven

Onlangs is de woonvoorziening van huisvestingspartij Homeflex op Elsenbosch in Naaldwijk met 310 bedden in gebruik genomen. Het college is goed te spreken over het gerealiseerde kwaliteitsniveau en spreekt van ‘een belangrijk stap in een substantiële toevoeging van huisvesting voor arbeidsmigranten’. Ook heeft uitzendorganisatie NL Jobs al eerder een vergunningaanvraag ingediend voor een tweede arbeidshotel van 252 bedden op Honderdland in Maasdijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.