Home

Nieuws

‘Quarantaine-advies niet altijd opvolgen’

Arbeidsmigranten kunnen soms maar beter meteen aan het werk en niet eerst tien dagen in quarantaine.

Dat stelt arbeidsdeskundige Peter Baltus van LTO Nederland vandaag in een webinar van de Werkgeverslijn Land- en Tuinbouw. De tien dagen quarantaine voor mensen die vanuit een land met code oranje (heel Europa uitgezonderd Zweden) Nederland in komen is een dringend advies, maar geen verplichting. “Wij zeggen niet dat werkgevers in de tuinbouw met de regels moeten marchanderen. Maar wel dat ze zelf moeten blijven nadenken.”

Zeker voor arbeidsmigranten die bij een teler zelf zijn gehuisvest, is het volgens LTO verdedigbaar om te stellen dat het werk dat ze bijvoorbeeld in boomgaarden komen doen eigenlijk thuiswerken is. Baltus: “Het ministerie van VWS hebben we dat ook gevraagd, maar dat gaat daar niet in mee.”

Werken veiliger dan thuis zitten

Desalniettemin ziet Baltus het in principe als veiliger wanneer arbeidsmigranten in één en dezelfde groep volgens alle regels uit het Coronaprotocol wonen en werken bij een tuinder, dan wanneer ze tien dagen lang buiten toezicht in een krappe huisvesting in thuisquarantaine zitten. Ook de vraag wie die tien dagen moet betalen is voor zowel de werkgever als de werknemer een probleem.

Baltus stimuleert werkgevers vooral goed te letten op het zo min mogelijk vermengen van verschillende groepen arbeidsmigranten. “Dat kan het beste als je zelf de mensen in dienst hebt en huisvest. Maar zit er ook bij je uitzendbureau bovenop dat ze met vaste groepen werken en die groepen ook in de huisvesting en het vervoer per busje niet vermengen.”

Lees ook: SZW: dit najaar helderheid over arbeidsmigranten

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.