Home

Nieuws laatste update:24 nov 2020

Markt: Weekprijzen Belgische veilingen week 47

Een mix van factoren houdt de afzet van groente op de Belgische veilingen op een mager niveau.

Slechts een beperkt aantal producten weet hogere prijzen te realiseren dan week 47 in voorgaande twee jaar. Vooral teeltomstandigheden lijken aan te wijzen voor prijsdruk. Jonagold heeft de afgelopen week de beste papieren ten opzichte van voorgaande twee jaar in week 47 (zie tabel). In mindere mate gold dat ook voor witlof en wortelen.

Lagere prijzen voor veel producten

De lijst met producten die lagere prijzen halen ten opzichte van twee voorgaande jaren is veel groter. Zo bleef de prijs matige voor aardbeien, bloemkool, wittekool, prei, knolselderij, komkommer en kropsla. De verklaringen zijn niet allemaal hetzelfde in week 47.

Lees verder onder de tabel.

Vollegrondsgroenten

Voor veel vollegrondsgroenteproducten is de vergelijking met voorgaande jaren lastig, toen een nasleep van een extreme zomer werd gevoeld en een vertraagd Spaans seizoen. Bloemkool bracht op de Belgische veilingen vorige week bijvoorbeeld € 0,59 op tegen € 1,43 vorig jaar.

Komkommer

Voor komkommer is de Spaanse teelt ook een beslissende invloed. De prijsdruk die daar nu gevoeld wordt, mist de uitwerking niet op de veilingen. De middenprijs van € 0,23 per stuk ligt nog boven de kiloprijs in Spanje (€ 0,12 afgelopen vrijdag). Het is het gevolg van een hoge productie in Spanje en Europese afzetmarkten die deels gesloten zijn door corona.

Of registreer je om te kunnen reageren.