Home

Nieuws

GroentenFruit Huis: coronaversoepeling gevaarlijk

GroentenFruit Huis is het oneens met de uitzendbranche om arbeidsmigranten uit te zonderen van quarantaineregels bij aankomst.

Volgens GroentenFruit Huis moeten arbeidsmigranten bij aankomst ten allen tijden een tiendaagse quarantaine afmaken. Een negatieve test bij aankomst in Nederland is onvoldoende. “Als sector zijn we erbij gebaat dat alle werknemers onder veilige omstandigheden hun werk kunnen uitvoeren en moeten we er alles aan doen om besmettingen te voorkomen. GroentenFruit Huis adviseert daarom alle leden nadrukkelijk om de richtlijnen van de overheid, een quarantaine van 10 dagen, na te leven. Ook bij de inzet van uitzendkrachten. Zelfs met een negatief testresultaat geldt de richtlijn: 10 dagen in quarantaine als je uit een gebied komt met een oranje reisadvies.”

Voorwaarden

De bond voor uitzendorganisaties ABU heeft nu in een protocol opgenomen dat voor arbeidsmigranten een uitzonderingspositie kan gelden op de quarantainemaatregelen. De uitzendkracht moet aantoonbaar een bijdrage leveren aan het belang van de Nederlandse economie en een negatieve testuitslag bij aankomst in Nederland laten zien. GroentenFruit Huis wil de risico’s echter zo beperkt mogelijk houden. “Als sector zijn we erbij gebaat dat alle werknemers onder veilige omstandigheden hun werk kunnen uitvoeren en moeten we er alles aan doen om besmettingen te voorkomen.”

In Polen is de tweede golf coronagevallen nu hoger dan in de eerste golf dit voorjaar, al lijkt de uitbraak in Nederland groter gezien het aantal dagelijkse besmettingen.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.