Home

Nieuws

Cannabisteelt blijft na uitspraak in gesloten keten

Cannabisteelt voor medicinaal gebruik blijft door de overheid gecontroleerd in een gesloten keten plaatsvinden, ondanks een recente uitspraak van de rechter.

Het bedrijf Fyta uit Waalwijk mag van de rechter cannabis telen voor een Duitse afnemer die grondstoffen verwerkt tot medicinale toepassingen. Fyta heeft geen ontheffing op de Opiumwet, maar is erkend als geneesmiddelenproducent. Volgens de rechter is dat genoeg.

Gevolgen beperkt

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) laat echter weten dat de gevolgen zeer beperkt zijn. Het Bureau voor Medicinale cannabis blijft namens VWS de keten gesloten beheren. Via aanbestedingsprocedures worden telers geselecteerd. Bedrocan is op dit moment de aangewezen Nederlandse leverancier van cannabis voor medicinaal gebruik. Veel van de cannabis van dit bedrijf wordt geëxporteerd, ook weer onder toezicht van de overheid. Daarvoor zijn bilaterale afspraken met landen als Duitsland gemaakt.

Tijdelijk

Dat Fyta nu los van die keten toch mag produceren is tijdelijk, verwacht het ministerie in een reactie. “De gevolgen zijn vooralsnog zeer beperkt. De rechter heeft in deze casus geoordeeld dat het desbetreffende bedrijf op basis van zijn API-registratie tijdelijk cannabis als werkzame stof van een geneesmiddel mag produceren en verkopen, totdat de Minister voor Medische Zorg een beslissing op bezwaar heeft genomen over de afgewezen aanvraag van een opiumwetontheffing om geproduceerde cannabis te mogen exporteren naar Duitsland. Dit besluit wordt nog dit jaar verwacht.” Binnen enkele weken al wordt een advies van de VWS-bezwaarcommissie verwacht binnen VWS.

Andere bedrijven

Of Fyta alsnog een ontheffing krijgt op de Opiumwet, is niet zeker. Het ministerie weet niet of andere bedrijven in dezelfde situatie met alleen een geneesmiddelenerkenning klaar staan om de productie op te pakken. CannNext is ook een Nederlands teeltbedrijf, met een vergelijkbare indoorteelt als Fyta. Het bedrijf noemt de uitspraak van de rechter revolutionair. Dit bedrijf produceert nu voor onderzoeksdoeleinden met cellenteelt in afwachting van ook vergunningsaanvragen. Cannnetxt wil de teelt van cannabis standaardiseren voor de stoffen THC en CBD.

Of registreer je om te kunnen reageren.