Home

Nieuws

Markt: Veilingen starten 2020 kalm, na vlakke kerst

Op de eerste veildag van 2020 wordt de stabiele handel van de laatste handelsweek doorgezet, met wel een krapper aanbod aardbei en komkommer.

De eerste veiling van 2020 is achter de rug en in Venlo en Barendrecht leverde dat geen spectaculair beeld op. De kopers hoefden niet te rekenen op wijzigingen in het veilbeleid of veilvolgorde. Ook de handel betoonde zich kalm en stabiel.

Nieuwe contracten

De prijzen voor belichte komkommers en aardbeien konden het nieuwe jaar wel goed starten in Barendrecht. Een koper signaleert dat het aanbod belichte komkommers op de eerste veildag in Barendrecht duidelijk lager is, met geen 36‘ers in het aanbod. Hij verwacht dat vanaf 1 januari nieuwe contracten zijn ingegaan voor rechtstreekse belevering. Prijzen voor veertigers liepen met € 0,55 per stuk iets op ten opzichte van de vorige handelsweek. Dat zijn nog geen topprijzen.

Bij belichte aardbeien lag de absolute toplijn (Sonata) rond Kerstmis en de jaarwisseling rond de € 7. Ook op 2 januari werd dat beeld doorgezet en konden prijzen dat niveau vasthouden. Voor de kleinere aardbeien van deze teelt kwamen nog prijzen tot stand van boven de € 2 per pond.

Geen uitschieters feestdagen

Terugkijkend op de feestdagen was de handel feitelijk stabiel, zonder gekke uitschieters. Een inkoper signaleert dat de twee handelsdagen direct voor kerst zorgden voor voldoende aanlevertijd. Ook importeurs hadden dit jaar geen tekorten. Met alle tijd en voldoende aanvoer, is de bonus van de handel voor feestdagen niet groot.

Bij veiling ZON zag een koper dat dinsdag prijzen iets onder druk kwamen. Bij met name ijssla en trostomaten kwam dinsdag de prijs weer op normaal niveau. De traditionele voorraadinventarisatie aan het einde van het jaar speelt daarin een rol, denkt hij. Een andere koper denkt dat de voorraden ruim waren na de stabiele kerstverkopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.