Home

Nieuws

Groente en fruit in 10 jaar 20% duurder

Verse groente en vooral fruit werden afgelopen 10 jaar fors duurder. Diepvriesgroente werd goedkoper. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 10 jaar tijd werd eten in doorsnee 14,5% duurder. Groente en fruit opgeteld spanden daarbij de kroon, met een gemiddelde prijsstijging van 20%. Het leven op zich, dus de kosten van alle goederen en diensten, werd in 10 jaar tijd door de bank genomen zo’n 16% duurder.

De prijsstijging van groente blijft onder die algehele prijsstijging. De prijs voor vers fruit is wel harder gestegen dan de inflatie. De prijs steeg met meer dan 24% in 10 jaar tijd. In 2018 is het effect van de krappe hardfruitmarkt meegenomen in deze ontwikkeling. Dit jaar is de fruitprijs alweer duidelijk lager.

De prijsstijging van vlees en vis was in diezelfde periode met 18% ook bovengemiddeld. Zuivelprijzen stegen met 16% en de prijs van brood en granen steeg met 11%. Overige voedingsmiddelen, zoals snoepgoed, sauzen en kruiden, waren 4,9% duurder dan 10 jaar terug.

22% van de uitgaven aan groente en fruit

Volgens het CBS gaat circa een tiende van de uitgaven van huishoudens op aan voeding. Een kwart van dat budget gaat op aan vlees en vis en 22% van het boodschappengeld is bestemd voor groente en fruit.

Of registreer je om te kunnen reageren.