Home

Nieuws

Miljoenen schoolfruitgelden naar ‘eendagsvliegen’

Het ministerie van Landbouw heeft in 2018 circa € 7 miljoen deels verstrekt aan nieuwe, onervaren schoolfruitleveranciers die dit jaar al niet meer actief zijn.

Dat blijkt uit het overzicht van verstrekte subsidies over 2018 van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). In dat overzicht staan bedrijven als Silver Sands, HP Promogifts en Quality Control Systems die een half tot een miljoen euro ontvingen voor distributie van groente en fruit naar scholen. Deze bedrijven zijn niet meer actief op dit distributiegebied, na aanscherping van de regels voor het lopende schoolfruitjaar.

‘Russisch roulette’

Quality Control Systems noemt de regeling voor 2018 achteraf ‘Russische roulette’. Het leveranciersschap werd immers per toeval toegewezen via loting. Voor dat betreffende jaar 2018 waren 35 gegadigden voor een leverancierschap en kregen 8 partijen het contract door loting. Daar zaten partijen bij zonder grondige kennis van distributie van groente en fruit. De regeling voor het lopende schooljaar is sindsdien aangescherpt, waardoor nu alleen ervaren groente- en fruitpartijen als officiële leveranciers zijn aangewezen, zoals Van Aerle groothandel. De toekenning ging voor dit lopende boekjaar zonder loting, omdat weinig bedrijven maar konden voldoen aan de voorwaarden.

Samenwerking

De ‘eendagsvliegen’ die ingeloot werden voor 2018 als schoolfruitleverancier konden dat wel op een juiste manier invullen door samen te werken met partijen met ervaring met de regeling, blijkt uit rondvraag. Het vraagt deskundigheid om veilig fruit en groente aan kinderen te leveren. De regeling is daarom nu zeker geen Russisch roulette meer, benadrukt 1 van de huidige schoolfruitpartijen desgevraagd. In juli publiceert het ministerie de voorwaarden voor het komende jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.