Home

Nieuws

Europese Commissie past rol telers niet aan

Telers krijgen niet meer ruimte bij afzet van groente of fruit in de Europese subsidieregeling GMO.

Minister Carola Schouten is er niet in geslaagd om in Brussel steun te vinden voor aanpassing van subsidie-eisen voor GMO (Gemeenschappelijke Marktordening) en de rol van telers. Dat blijkt uit een verslag van Schouten over haar inbreng in de Raadswerkgroep Landbouwproducten.

De minister heeft nadrukkelijk gesteld niet meer ruimte na te streven voor contacten en contracten tussen telers en afnemers, maar ze wil wel de ruimte die er nu al is verduidelijken.

Ondermijning afzetorganisaties

Schouten zocht daarvoor steun bij andere landen en de Europese Commissie. De Commissie heeft daarop aangegeven oog te hebben voor het probleem maar geen voorstander te zijn van de door Nederland gewenste aanpassing, omdat deze de rol van producentenorganisaties zou kunnen ondermijnen, schrijft Schouten over die Raadswerkgroep.

Zoeken naar andere oplossing

In Nederland wordt het als een beperking gezien dat telers ver weg gehouden worden van commerciële contacten met afnemers. Dat lijkt juist de rol van afzetorganisaties te ondermijnen in Nederland. Die zijn bang voor hoge sancties als ze er niet aan voldoen.

Hoe Schouten de ruimte anders had willen formuleren, is niet duidelijk. Haar plan lijkt van de baan. Wel schrijft Schouten dat nu gekeken wordt naar mogelijke andere oplossingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.