Home

Nieuws laatste update:18 okt 2019

Meer details bekend over Nederlandse ToBRFV-uitbraak

De NVWA heeft meer details gedeeld van de mogelijke ToBRFV-besmetting in het Westland en de eventuele relatie met PepMV-virus.

Zo schrijft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in een officiële melding (pest report) dat 8% van de planten symptomen vertoonde in de kas van 2,8 hectare. De vruchten van de trostomaten werden bovendien langzamer rijp.

PepMV- en ToBRFV-besmetting

De planten zijn ook besmet met Pepino mosaic virus (PepMV), zo wijst onderzoek uit. De symptomen kunnen ook van het PepMV-virus zijn of een gemixte infectie van beide virussen, schrijft de NVWA. In de Engelse uitbraak werd alleen isolaat terug gevonden van een vaccin tegen PepMV, naast het aangetroffen ToBRFV-virus.

Tekst gaat verder onder de foto‘s


  • Vruchten met zware necroseverschijnselen van ToBRFV, door NVWA gevonden op Nederlands teeltbedrijf. - Foto: NVWA

    Vruchten met zware necroseverschijnselen van ToBRFV, door NVWA gevonden op Nederlands teeltbedrijf. - Foto: NVWA

  • Jong blad met symptonen die kunnen duiden op ToBRFV en Pepinomozaiekvirus. Op Nederlands verdacht bedrijf aangetroffen. - Foto: NVWA

    Jong blad met symptonen die kunnen duiden op ToBRFV en Pepinomozaiekvirus. Op Nederlands verdacht bedrijf aangetroffen. - Foto: NVWA

De NVWA is onderzoek gestart bij de leverancier van planten en zaden (tracking en tracing), maar tot dusver is daar nog niets uit op te maken, schrijft de NVWA. Ook wordt extra toezicht gehouden op omliggende bedrijven in het Westland en op andere bedrijven uit de telersvereniging van de teler met hetzelfde gezamenlijke verpakkingsbedrijf. Bij de verpakker gelden ook extra strenge toezichtregels.

Verschillende testen

Uit de officiële melding (pest report) van de NVWA blijkt dat een bladmonstertest bij de NVWA zelf met de Elisa-methode de besmetting aan het licht bracht. Dat werd bevestigd door de RT-PCR-methode van NAK Tuinbouw. Die laatste test is ingericht volgens eisen van de International Seed Federation. De Elisa-test maakt grootschalige monitoring op het virus mogelijk en betaalbaar. Bij een positieve testresultaat gaat het vrijwel zeker om ToBRFV. Een bevestiging daarvan kan via de nog specifiekere RT-PCR worden verkregen.

Lees verder onder de tweet

Geen risicoanalyse Nederland

Volgende week (week 43) wordt bekend of de serieuze verdenking definitief een besmetting is, omdat nog sequencingonderzoek loopt. De NVWA voert geen pest risk analyse uit. Dat is een onderzoek naar de mogelijke effecten op de teelt in Nederland. ToBRFV staat namelijk niet op de officiële Q-lijst. ToBRFV wordt door de EU wel beschouwd als een schadelijk organisme. De EU kan hiertegen noodmaatregelen treffen, zoals het ook heeft gedaan. Vanaf 1 november worden strengere eisen gesteld aan vooral handel in uitgangsmateriaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.