Home

Nieuws

Rabobank verwacht beperkte animo garantieregeling jonge boeren

Rabobank verwacht dat er niet heel veel jonge ondernemers gebruik zullen maken van de garantieregeling voor jonge boeren.

Dat zegt de bank in reactie op de bekendmaking van minister Carola Schouten hoe de steunmaatregelen voor jonge boeren, in de vorm van het Garantieregeling Vermogensversterkendkrediet (VVK), er uit gaat zien. “De garantieregeling geldt alleen voor ondernemers die direct na de overname bepaalde investeringen willen doen en waarbij de vermogenspositie de beperkende factor is. Voor het opleidings- en begeleidingstraject verwachten wij wel veel belangstelling”, aldus een woordvoerder van Rabobank.

Niet voor iedereen geschikte oplossing

Met het VVK kunnen jonge ondernemers na de bedrijfsovername investeringen doen zonder dat de vermogenspositie afneemt. Rabobank verwacht dat dit vooral in de tuinbouw en bij intensieve veehouderij investeringen mogelijk maakt die anders niet gedaan konden worden.

De bank wijst er wel op dat investeringen altijd verantwoord moeten zijn. “Op het moment dat een garantieregeling afloopt of komt te vervallen, moet de investering nog steeds binnen de draagkracht van een ondernemer vallen, anders ontstaan er juist weer nieuwe knelgevallen”, aldus een woordvoerder. De garantieregeling is daardoor niet voor iedereen een geschikte oplossing. “Jonge boeren hebben nog meer dan andere agrarische ondernemers vooral behoefte aan stabiel en duidelijk overheidsbeleid op basis waarvan ze kunnen investeren in hun bedrijf. Wisselend beleid maakt ondernemen lastig”, benadrukt de bank.

Opleidings- en begeleidingsmogelijkheden

Rabobank verwacht dat wel veel jonge ondernemers gebruik zullen maken van de opleidings- en begeleidingsmogelijkheden. “Wij hebben daar goede ervaring mee in de projectgroep Herstructurering en Ontwikkeling Tuinbouw en in het Rabo Opvolgersperspectief. Het is nuttig: het kan jongeren helpen bij het maken van keuzes en verder ontwikkelen van hun kwaliteiten”, aldus de bank.

Het ministerie verwacht de details over de steunmaatregelen voor jonge boeren ruim voor de zomer bekend te maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.