Home

Nieuws

Groente- en fruithandel vestigt nieuw exportrecord

De Nederlandse voedingstuinbouw kende in 2018 recordomzetten. Met name de waarde van de export van groente en fruit vanuit Nederland piekte met 4% naar een nooit eerder vertoond niveau van € 11,3 miljard.

De Nederlandse handelsbedrijven in groente en fruit zagen in 2018 zowel de import als de export groeien. De importwaarde steeg met 5% naar € 7,6 miljard, de exportwaarde met 4% naar € 11,3 miljard. Die cijfers werden woensdagmiddag 9 januari bekendgemaakt in Lisse op de nieuwjaarsbijeenkomst van de tuinbouw.

Productiewaarde gestegen met 6%

De groei van de handel wordt maar deels weerspiegeld in de productiewaarde van de Nederlandse teelt. Die groeide met 6% naar € 3,5 miljard. Een flink deel van de export vanuit Nederland is van oudsher feitelijk doorvoer van product uit het buitenland. Druiven, bananen en avocado’s staan dan ook garant voor een flink deel van de exporttoename van fruit. Maar ook appels, blauwe bes en framboos groeiden flink.

Tomaten blijven het product met veruit de grootste productie- en exportwaarde. - Foto: Roel Dijkstra
Tomaten blijven het product met veruit de grootste productie- en exportwaarde. - Foto: Roel Dijkstra

Groei vooral in fruit

De groei van zowel de handel als de teelt is in 2018 voornamelijk gehaald met fruit. Zowel de productiewaarde van Nederlandse groente als de exportwaarde van groente bleven ongeveer op hetzelfde niveau als in 2017. Tomaat is en blijft met grote voorsprong het grootste product. De waarde van export van komkommers groeide echter harder.

Zorgen om Engelse markt

Duitsland is en blijft de grootste exportmarkt. De waarde van de export naar onze oosterburen steeg met 6%. De tweede exportbestemming is het Verenigd Koninkrijk. Daar ging in 2018 voor € 1,2 miljard heen aan groente en fruit. Door het zwakke pond liep de groei daarvan al wat achter op die van de export naar Duitsland. De angst voor een harde ‘no-deal’ brexit wordt door de sector met zorg tegemoet gezien.

Anthura wint Tuinbouw Ondernemersprijs

Op de bijeenkomst in Lisse is ook de winnaar van de jaarlijkse Tuinbouw Ondernemersprijs bekend gemaakt. Dat werd sierteeltbedrijf Anthura. Het Bleiswijkse bedrijf liet onder andere de ook genomineerde tomatenteler Wim Peters achter zich.

Of registreer je om te kunnen reageren.