Home

Nieuws

Scherpere controle na falende borging PlanetProof

Stichting Milieukeur (SMK) scherpt de onaangekondigde ketencontrole aan naar aanleiding van een foutieve labeling van PlanetProof-appels en peren bij Aldi.

De frequentie van de onaangekondigde ketencontrole wordt verhoogd van 2 naar 4 maal per jaar. Aanleiding is een foutieve labeling van PlanetProof appels en peren bij een Aldi-supermarkt, waar een lezer van Groenten & Fruit en Boerderij de redactie op attendeerde. De retailer bevestigt dat de fout gelabelde PlanetProof gecertificeerde Elstar- en Jonagold-appels en Conference-peren bij 3 van de 9 Aldi-distributiecentra zijn aangeleverd.

Foutieve labeling appels en peren

De lezer van vakblad Boerderij kocht in de Aldi in Tiel (Gelderland) een zak Jonagold- en Elstar-appels en een zak Conference-Peren. De zakken fruit waren gelabeld met een PlanetProof-sticker, met daarop een telersnummer. Na intikken van dit nummer op de site PlanetProof.eu kwam niet de naam van een fruitteler bovendrijven, maar die van een champignonteler uit het Noord-Hollandse Slootdorp. Deze champignonteler levert champignons aan de Aldi en is PlanetProof gecertificeerd.

SMK spreekt van incident

Volgens SMK betreft de foutieve labeling een incident. “We hebben de producten en de bedrijven nagetrokken en er is volgens ons geen sprake van een bewust frauduleuze handeling waarbij niet PlanetProof-fruit als PlanetProof is verkocht”, aldus een woordvoerder. De fruithandelaar uit Deil die het fruit aan Aldi heeft geleverd, had PlanetProof-stickers besteld bij een drukkerij, en deze heeft eerder gedrukte PlanetProof-stickers van een ander bedrijf als basis gebruikt.

Lees verder onder de foto.

PlanetProof-sticker op Aldi-appels met het foutieve nummer. - Foto: Boerderij
PlanetProof-sticker op Aldi-appels met het foutieve nummer. - Foto: Boerderij

Ook fout GlobalGap-nummer

Op de Jonagold-verpakking stond behalve op het blauwe stickertje het foutieve PlanetProof nummer van de champignonkweker ook een foutief GlobalGap-nummer. Dat nummer verwijst naar een fruitteler uit Luttelgeest. Bij navraag vertelt deze fruitteler dat hij inderdaad wél GlobalGap maar niet PlanetProof is gecertificeerd. Hij is hoogst verbaasd dat zijn GlobalGap-nummer op deze verpakking staat, omdat hij én geen zaken doet met de betreffende fruithandelaar én omdat hij dit seizoen nog helemaal geen nieuwe oogst Jonagold-appels heeft afgeleverd.

De fruithandelaar wijt ook deze verkeerde stickering aan een menselijke fout. Er is volgens hem geen kwade opzet in het spel. Volgens de handelaar zijn de appels en peren wel degelijk afkomstig van PlanetProof-gecertificeerde fruittelers, maar is het fruit door een menselijke fout verkeerd gelabeld. Alle vier aan hem leverende fruittelers zijn inderdaad PlanetProof gecertificeerd, leert navraag bij SMK.

Aldi roept PlanetProof-fruit terug

Aldi neemt de zaak hoog op. “We betreuren het voorval en nemen extra beheersmaatregelen.” Aldi heeft besloten de verkeerd gelabelde appels en peren uit de verkoop te nemen en te doneren aan de voedselbank.

Op weg naar PlanetProof

Onder druk van Greenpeace besloten vorig jaar diverse supermarkten, waaronder Jumbo, Aldi en Super Unie dat al hun AGF vanaf 2019 onder het duurzaamheidskeurmerk On the way to PlanetProof geteeld moet worden. PlanetProof is de opvolger van Milieukeur. Binnen PlanetProof worden extra bovenwettelijke eisen gesteld qua gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en duurzaamheid. Het keurmerk heeft sindsdien een flinke groeispurt doorgemaakt, het areaal geteeld onder PlanetProof steeg van 6.006 hectare in 2016 naar 10.916 hectare in 2017.

Of registreer je om te kunnen reageren.