Doorgaan naar artikel

Gesprekken over meerprijs PlanetProof in finale fase

Gesprekken over een meerprijs of duurzaamheidsvergoeding voor groenten en fruit onder het duurzaamheidskeurmerk On the Way to PlanetProof zijn in een laatste fase beland. Dat stelt Stichting Milieukeur (SMK).

“We zitten in de laatste fase voor het regelen van de duurzaamheidsvergoeding, wat betreft overeenstemming met supermarkten, het onafhankelijk laten berekenen van de vergoeding en ook de goedkeuring van de ACM voor het maken van deze afspraak”, stelt een woordvoerder van Stichting Milieukeur.

Dat betekent wel dat nog op drie niveaus wordt gesproken over de invoering. De introductie van de regeling laat daarmee nog even op zich wachten, laat SMK ook weten. Hoe veel tijd nodig is voor de laatste stappen, is niet bekend.

Vergoeding niet gelijk getrokken met Beter Voor

Uit het antwoord blijkt wel dat de duurzaamheidsvergoeding gebaseerd is op een doorberekening van de eigen certificaateisen. Deze vergoeding wordt daarmee niet gelijk getrokken met de vergoeding voor het alternatieve teeltlabel Beter voor Natuur en Boer.

Ook mededingingsautoriteit ACM moet de regeling dus nog goedkeuren. Mededingingsregels stellen prijsafspraken onder bepaalde voorwaarden open als het gaat om verduurzamingsafspraken.

Met welke supermarkten SMk spreekt over de vergoeding is niet duidelijk. Alle concurrenten van Albert Heijn voeren het keurmerk PlanetProof, maar AH heeft het label Beter voor Natuur en Boer ook opengesteld voor andere supermarktketens.

Lees ook: Albert Heijn: PlanetProof hoeft niet weg met uitbreiding ‘Beter voor’

Vergoeding moet in hele keten transparant zijn

Signalen dat supermarkten de duurzaamheidsvergoeding voor PlanetProof apart gaan tonen aan klanten, kan SMK-directeur Gijs Dröge niet bevestigen. “Hoe supermarkten de meerprijs of duurzaamheidsvergoeding zullen tonen aan klanten zou ik niet weten. Dat kun je het beste aan de supermarkten vragen. De regeling is er wel op gericht dat de vergoeding voor de meerkosten voor verduurzaming transparant is en ook door de toeleveringsketen heen transparant blijven.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin