Doorgaan naar artikel

Albert Heijn: PlanetProof hoeft niet weg met uitbreiding ‘Beter voor’

Nog deze maand wordt het Albert Heijn-label Beter voor Natuur & Boer omgezet in een open keurmerk voor alle telers. Albert Heijn denkt daarmee niet het keurmerk PlanetProof kapot te concurreren.

Dat zegt Constantijn Ninck Blok, directielid van Albert Heijn (AH) en verantwoordelijk voor het programma Beter voor Natuur & Boer. In dat programma krijgen telers een meerprijs voor extra verduurzaming.

Op het Verscongres van kennisinstituut EFMI zei Blok dat de omzetting van het AH-label naar een onafhankelijk keurmerk organisatorisch bijna afgerond is. “Over een paar weken is de stichting klaar, waar het keurmerk onder valt. We zijn nu bestuursleden aan het benaderen. We zijn benieuwd wie zich dan meldt als partner. We vinden het als Albert Heijn wel een beetje spannend omdat het ons kindje is, waarvoor we het stuur straks uit handen geven.”

Niet elkaar de tent uit jagen

Blok reageerde op vragen over het motief voor deze stap. Er is al een stichting die hetzelfde doet, namelijk Stichting Milieukeur met het keurmerk On the Way to PlanetProof. “Ik denk dat er behoefte is aan een gezonde concurrentie. Er is ook nog veel te doen. Laten we elkaar uitdagen, maar niet de tent uitvechten.”

Blok ziet nog verschillen tussen de beide keurmerken (al is Beter voor Natuur & Boer nu nog een label, zonder keurmerkerkenning). Zo is het AH-programma meer ingesteld op extensivering bij melkveehouderij, en is de meerprijs ook bij groenten en fruit geregeld.

Lees ook: AH wil teeltprogramma open stellen; SMK ziet kans fusie

AH betaalt meerprijs Beter voor Natuur & Boer nu zelf

Bij groenten en fruit ziet Blok de komende jaren behoorlijk veel stappen naar verduurzaming die tot uiting moeten komen in een meerprijs. Ook onder een onafhankelijke besturing van Beter voor Beter voor Natuur & Boer. Die extra kosten voor verduurzaming betaalt Albert Heijn nu, claimt Blok, en niet de consument. Albert Heijn kan dat nu niet doorrekenen aan klanten om geen groot prijsgat met concurrenten te laten ontstaan.

Blok verwacht dat de markt wel toegaat naar een toestand waarin meer partijen die kosten vergoeden en doorrekenen. De kosten voor verduurzaming worden zo niet neergelegd bij telers. Als het Beter voor Natuur & Boer-programma een open keurmerk wordt, zullen meer supermarkten die meerprijs betalen. Als dat gebeurt, is het doorrekenen van de kosten aan consumenten makkelijker.

Meer supermarkten sluiten aan

Dat meer supermarkten aansluiten bij Beter voor Natuur & Boer is wel te verwachten. Recent zei Aldi Nederland dat het andere supermarkten zal volgen als die kiezen voor Beter voor Boer en Natuur. Nu is Aldi een van de meest betrokken partners in On the Way to PlanetProof.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin