Home

Nieuws

Bouw vertical farm Staay wacht op subsidie EU

Het realiseren van de vertical farm van Staay Food Group in Dronten neemt nog zeker een jaar in beslag.

De bouw van de vorig jaar aangekondigde eigen teeltfaciliteit voor bladgewassen was aanvankelijk gepland in hetzelfde pand waar ook de snijderij is gevestigd. Bouw- en vergunningstechnisch blijkt dat echter lastiger dan voorzien.

Volledig nieuw pand

Er ligt nu een bouwplan gereed voor een volledig nieuw pand, waarin Staay Food Group samen met consortiumpartners Signify (voorheen Philips Lighting), Rijk Zwaan, Certhon, Aeres Hogeschool Dronten en techniekconsultant Don Bureau, de teeltcellen gaat realiseren. Vanaf het moment dat alle handtekeningen gezet zijn, duurt het nog een jaar tot de eerste sla naar de naastgelegen snijderij kan.

Forse Europese subsidie

Een van die essentiële handtekeningen die nodig is voor de bouw van start kan gaan, is die voor een exploitatiesubsidie van enkele miljoenen euro’s uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Die subsidie is extra hard nodig omdat de geraamde kosten voor het project inclusief de bouw van een geheel nieuw pand zijn gestegen van € 8 naar € 10 miljoen.

Teetplan al gereed

Behalve het bouwplan is ook het teeltplan al gereed. “We weten al precies hoeveel kilo’s per vierkante meter er geteeld kunnen worden”, zegt directeur Rien Panneman. De teelt in het nieuwe pand start met een vloeroppervlak van bijna 2.000 vierkante meter voor 8- of 9-laagse teelt van 3 luxe slasoorten: lollo rossa, bionda en frisee.

In de snijderij van Staay Fresh Convenience wordt nu nog regulier geteelde sla verwerkt. Op zijn vroegst eind 2019 komt daar eigen sla uit vertical farming bij. – Foto: Groenten&Fruit
In de snijderij van Staay Fresh Convenience wordt nu nog regulier geteelde sla verwerkt. Op zijn vroegst eind 2019 komt daar eigen sla uit vertical farming bij. – Foto: Groenten&Fruit

Luxere maaltijdsalades

Hoe snel er welk percentage van de vraag naar sla in de snijderij ter plekke geteeld kan worden, is niet eenvoudig te voorspellen. In de snijderij van Staay Fresh Convenience werken 500 mensen. Er draaien 6 lijnen vrijwel continu om sla te wassen, te snijden, te drogen en te verpakken. In de luxe maaltijdsalades – met soms wel 35 andere ingrediënten per kant-en-klare maaltijdsalade inclusief een grote variëteit aan dressings, pasta’s, kruiden en andere extra’s – kan de duurdere led-sla in de toekomst een meerwaarde vormen.

Groeipotentieel Duitse markt

De snijderij kan nog flink groeien in het huidige pand in Dronten. Vooral op de Duitse markt is nog veel groeipotentieel. Daar valt pas een kleine 4% van de groenteomzet onder convenience. In Nederland is dat rond 30%.

Of registreer je om te kunnen reageren.