Doorgaan naar artikel

Genomineerd: Lampen indoor farming met regelbare temperatuur

De tuinbouw kiest op de Horticontact in Gorinchem van 5 t/m 7 maart de beste innovatie. GFactueel.nl zet de kansrijkste genomineerden voor HortiContact Innovation Award 2024 alvast in de spotlights. Dit is deel 2: de Horti Optimal Concept van Led-e-Lux.

De Horti Optimal Concept van Led-e-Lux bestaat uit twee delen: een Horti-lichtarmatuur en een gepatenteerde watergekoelde klik-in-ophangsysteem om de armaturen op te hangen en met water te koelen. Het klikprofiel is 6 meter lang en kan op maat worden gemaakt voor de klant om zo veel mogelijk rendement te behalen.

Lees ook deel 1: 60% gas besparen met energie uit watervoorraden

Stabiele temperatuur

Het lichtarmatuur wordt in het watergekoelde klikprofiel vastgeklikt. In het profiel zitten een aanvoer- en afvoerkanaal voor de circulatie van water, die het profiel koelen. Een continue stroming van water houdt het lichtarmatuur op een stabiele temperatuur. Hierdoor geven de lampen geen warmte meer af aan de ruimte en warmt de indoor farm niet op door de belichting. De lucht hoeft dan minder met het koelsysteem te worden gekoeld. Dat bespaart energie.

Afvoeren warmte lampen

Plantjes op watergekoelde lichtarmaturen. - Foto: Led-e-Lux
Plantjes op watergekoelde lichtarmaturen. – Foto: Led-e-Lux

“Door onze watergekoelde armaturen in indoor farms toe te passen, nemen we de warmte van de lampen weg”, zegt Wietse van Bokhoven van Led-e-Lux. “Hierdoor zorgen wij ervoor dat de teler geen rekening hoeft te houden met de warmte die van de lichtarmaturen afkomt. De lamptemperatuur kan namelijk naar de ideale temperatuur en wensen van de teler worden afgesteld.”

Omdat de armaturen geen warmte meer afgeven, zal de indoor farm minder snel opwarmen en kan de luchtcirculatie worden vertraagd. Dit heeft twee voordelen. Allereerst verbruikt het minder energie met de AHU (air handling unit= luchtbehandelingskast). Ten tweede verbruikt het minder energie door minder luchtverplaatsing. “Door slim gebruik te maken van natuurkundige processen kunnen we door het wegnemen van de warmte van de lampen tot 40% energie besparen.”

Voordelen klikprofiel

Waterkoeling bestaat al langer in lichtarmaturen, maar zorgde voor verschillende complicaties. Van Bokhoven: “De oplossing hiervoor is ons watergekoeld klikprofiel waar je het lichtarmatuur in vastklikt. Naast het oplossen van deze complicaties, heeft ons klikprofiel meer voordelen.”

De profielen zijn door het kliksysteem snel te installeren. Bij vervanging van een kapotte lamp of onderhoud hoeft het water niet meer uit het systeem. Door de snapfit-luchtdichte koppeling (= insteekkoppeling) is de kans op waterlekkage minimaal. Het systeem heeft 50% gewichtsbesparing vanwege minder materiaal, omdat geen luchtkoeling nodig is. De temperatuur is met Horti Optimal Concept beter regelbaar en constanter en er is geen condensvorming op de waterkoeling.

Modbus Protocol

Met de toepassing van het Modbus Protocol als extra in de Horti-lichtarmaturen kan de teler vanuit één regelunit tot 250 lampen onafhankelijk van elkaar aansturen. Hiermee zijn per individuele lamp meer dan 100 verschillende aansturingssignalen te versturen voor bijvoorbeeld de percentages van de verschillende kleuren, en meer dan 100 signalen te ontvangen van bijvoorbeeld lamptemperatuur en accuraat vermogen. “Met dit protocol is het mogelijk om de lampen na elkaar aan te zetten. Door dit testprotocol is het eenvoudig te zien of er een lamp stuk is.”

Voor de kas is een compactere Horti-lichtarmatuur voor minder schaduw in ontwikkeling.

Share this

Afbeelding
Harry Stijger

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin