Doorgaan naar artikel

Investeerder switcht van indoorfarm naar glasteelt

Foto: Roel Dijkstra premium

Foto: Roel Dijkstra

De Britse investeerder Cibus Capital is op zoek naar locaties voor glastuinbouw in Europa. Duijvestijn Tomaten is het eerste bedrijf dat wordt toegevoegd aan het onderdeel Flavour Farms. Cibus Capital was eigenaar van Aerofarms dat grote plannen had met indoorteelt, maar dit jaar failliet ging.

Juist Duijvestijn werd overgenomen vanwege de nadruk op CO2-neutraal telen. Het teeltbedrijf wordt een blauwdruk voor andere teeltlocaties. Het voormalige familiebedrijf in Pijnacker telt bijna 25 hectare met een jaarlijkse productie van ongeveer 17 miljoen kilo tomaten, deels afgezet via The Greenery. Of die lijn via The Greenery blijft lopen, kan Peter Duijvestijn niet zeggen.

Cibus Capital

Cibus Capital is in 2016 opgericht in London en beheert investeringen uit twee Cibus Fondsen in toonaangevende bedrijven in de agro- en foodindustrie. Zo is roboticaspecialist ISO Group in Nederland in 2021 overgenomen. Hoewel Flavour Farms en ISO Group in twee verschillende fondsen zitten, worden ze beide beheerd door Cibus Capital en zijn het dus zusterbedrijven. “Het is ook de bedoeling dat bedrijven uit de Cibus-familie elkaar kruisbestuiven. Dat ze van elkaar leren”, zegt Gert van Straalen, directeur van Flavour Farms. Na Duijvestijn moet een tweede teeltlocatie buiten Nederland worden ontwikkeld of overgenomen. “We zijn met veel projecten tegelijk bezig, maar we verwachten in 2024 een volgende stap te zetten.”

Innovatieve techniekbedrijven

Naast overnames is Cibus Capital ook medeaandeelhouder in een aantal interessante innovatieve techniekbedrijven. Zo is Ecorobotix ontwikkelaar van een zeer slim spuitsysteem. Ook neemt Cibus Capital deel in Beehero, een Israëlisch bedrijf dat bijenvolken monitort en ondersteunt bij bestuiving. Daar is het naast Rabobank één van de investeerders.

Niet overal klinken positieve geluiden

Hoe kijkt Duijvestijn aan tegen investeerders? Niet overal klinken dezelfde positieve geluiden om in zo’n familie plaats te nemen. “Je hebt investeerders met een kortetermijnvisie en investeerders die kijken naar de lange termijn. Dat is met familiebedrijven ook zo. Het gaat allemaal om visie.”

De gebroeders Duijvestijn waren al langer uit de directie gestapt om jongere medewerkers alle ruimte te geven. Nu zijn de gebroeders ook geen aandeelhouders meer. Het zestig jaar oude familiebedrijf houdt daarmee op te bestaan, maar zo voelt het niet, stelt Duijvestijn. “We continueren alles wat we altijd gedaan hebben. Er verandert eigenlijk niet veel.”

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin