Doorgaan naar artikel

Subsidie voor WUR-centrum vertical farming afgewezen

Een groot programma om vertical farming te ontwikkelen in Nederland gaat niet door. Een subsidieaanvraag uit het Groeifonds voor € 89 miljoen is afgewezen.

Het programma Tech Teelt voor de Toekomst (T3NL) krijgt geen steun uit het Groeifonds. De aanvraag is afgewezen. T3NL beoogt de mondiale concurrentiepositie van verticale teelt op te bouwen. Het bevat een onderzoeksprogramma met bedrijven, overheid en kennisinstellingen en de bouw van een centrum voor verticale teelt in Amsterdam. Leo Marcelis, hoogleraar Tuinbouw en Productfysiologie bij Wageningen University & Research (WUR) is betrokken bij het programma en bevestigt dat de aanvraag is afgewezen. Hij heeft nog geen redenen gehoord voor de afwijzing.

Effect hoge energieprijzen

KPMG onderzocht de subsidieaanvraag en stelde dat de hoge energieprijzen en recente faillissementen in de sector van vertical farming nog nader onderzocht moesten worden. Ook had KPMG vragen over de financiële positie van partner Growy, de Amsterdamse bouwer van vertical farms.

‘Geloof in verticale teelt houden’

Marcelis noemt het bijzonder jammer dat dit onderzoekscentrum er juist bij economische tegenwind niet komt. “De nood voor zo’n project was eigenlijk niet eerder zo hoog. We moeten stappen maken en deze ontwikkeling niet weggooien nu het economisch ingewikkeld is. Ik geloof zeker nog in vertical farming. Ja, het is nu duur en er is veel energie nodig, maar ik denk dat er veel verbeterd kan worden. Er zijn nog de nodige ontwikkelingen nodig om het energiezuiniger te maken. In Nederland moet het concurreren met glastuinbouw met een lage kostprijs, maar wereldwijd gaat het echt zijn bestaansrecht krijgen.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin