Home

Nieuws 1 reactie

Rentekorting voor koplopers tuinbouw

Rabobank laat klanten opnieuw inschrijven voor ‘impactleningen’, met rentekortingen van 0,30 tot 0,70%.

Daarvoor komen telers met onder meer Planetproof in aanmerking, maar de lening – via een regeling met de Europese Investeringsbank – is er uitsluitend voor koplopers. De rentekorting is dus lastig te verkrijgen. Een tuinbouwadviseur laat weten dat de bouw van een nieuwe kas met Groen Label certificaat niet zomaar tot rentekorting leidt. “Pas in combinatie met aardwarmte en biomassa kon de commissie worden overtuigd van het project.” Als ook bij andere banken een offerte is verkregen, wil de bank ook sneller de regeling inzetten, aldus de adviseur.

Overigens zijn in de tussentijd de regels voor Groen Label-kassen verscherpt en kiezen minder telers voor het label.

Minder geld beschikbaar

Na een eerdere tranche voor € 350 miljoen is de Rabobank nu met de Europese Investeringsbank (EIB) een tranche overeengekomen voor € 250 miljoen. Gebruik van de rentekorting neemt wel toe vanuit de land- en tuinbouw. Stichting Milieukeur meldde over de laatste ronde dat €26 miljoen van dat geld (€ 350 miljoen) naar een gecertificeerd bedrijf ging.

Impactlening maximaal € 7,5 miljoen

Aanvragen voor een impactlening moeten voldoen aan de reguliere voorwaarden van de EIB en Rabobank. Impactleningen zijn beschikbaar voor bedrijven met maximaal 3.000 werknemers. De totale investering mag niet groter zijn dan € 25 miljoen en de hoofdsom van de impactlening is gemaximeerd op € 7,5 miljoen.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.