Home

Nieuws

Residugegevens AGF en handhaving NVWA vrijgegeven

Opnieuw komen residugegevens van groente en fruit vrij, en dit jaar ook de handhavingsacties van de NVWA bij overtreding van gezondheidsnormen voor residu.

Minister Carola Schouten van Landbouw maakt controlegegevens van de NVWA voor residuen openbaar. Dat schrijft ze in een besluit dat is gepubliceerd. Betrokken partijen kunnen daartegen bezwaar maken. Sinds 2006 wordt op die manier de openbaarmaking gezocht door vooral belangenorganisaties. In het verleden was dat voor de campagne Weetwatjeeet.nl en de gifmeter door de milieuorganisaties.

Foodwatch

Beide aanvragen zijn gedaan door een zelfstandig onderzoeker die eerder betrokken was bij weetwatjeeet.nl. Nu doet hij het onderzoek op zelfstandige basis en brengt de gegevens onder de aandacht van andere partijen.

Zo leidde dat vorig jaar via Foodwatch tot publicaties over gojibessen en de import van groente en fruit. De Foodwacht-campagne moet supermarkten bewegen extra eisen in te stellen voor importgroente en fruit, laat Foodwatch weten.

Handhaving

Dit jaar wil de onderzoeker – naast de residugegevens – ook de handhaving van de NVWA onder de loep nemen. Vorig jaar bleek dat de NVWA bij zware overschrijdingen van de norm bij gojibessen niet handhaafde. De onderzoeker wil weten of dat in andere overtredingen van de gezondheidsnormen in 2017 wel het geval was.

Supermarktkoepel CBL laat weten geen bezwaar te maken tegen de openbaarmaking. In eerdere jaren deed CBL dat wel omdat de publicatie van de gegevens van afzonderlijke supermarktketens mogelijk schadelijk zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.