Home

Nieuws

Wintersterfte bijen loopt weer op

De wintersterfte onder honingbijen is dit jaar opgelopen naar 16%, ruim 2 keer zo hoog als in 2016.

Ook vorig jaar was het percentage bijenvolkeren dat de winter niet overleefde al gestegen naar 14%. Daarmee kruipt de sterfte weer toe naar de alarmerende grens van 20% die rond 2010 voor ophef en maatregelen zorgde.

De cijfers worden jaarlijks verzameld door de Nederlandse BijenhoudersVereniging (NBV) in samenwerking met Wageningen UR.

Voorzitter van de NBV Bert Berghoef is blij dat bij 55% van de imkers alle volken de winter hebben overleefd. De bijenhouderij kampt al 50 jaar met de parasitaire varroamijt die in combinatie met voor honingbijen levensbedreigende virussen een belangrijke oorzaak is van wintersterfte. Berghoef: “Onze imkers zijn steeds beter getraind in varroabestrijding.”

Cijfers nog niet verontrustend

“Er zijn meerdere oorzaken die kunnen leiden tot sterfte”, zegt ook WUR onderzoeker Bram Cornelissen. “Ziektes, kwaliteit van bijenhouden, gewasbeschermingsmiddelen, voedsel voor bijen. De cijfers over de sterfte vind ik nu nog niet verontrustend, maar we moeten wel alert blijven en de vinger aan de pols houden.”

Imkers willekeurig geselecteerd

Voor dit onderzoek is een groot aantal imkers willekeurig geselecteerd van de ledenlijsten van de NBV en Imkers Nederland en benaderd met een digitale enquête. Hierin geven de imkers aan hoeveel volken de winter ingaan en er weer uit komen. Dit jaar hebben 763 imkers meegedaan, die 5.570 volken hebben, waarvan 4.695 de winter goed zijn doorgekomen. Het onderzoek wordt voor 51% gefinancierd door het ministerie van LNV en voor 49% door Nefyto (Nederlandse Stichting voor Fytofarmacie).

Of registreer je om te kunnen reageren.