Home

Nieuws

Megafusie Britse supermarkten in de maak

De nummers 2 en 3 onder de Britse supermarkten, Sainsbury’s en Asda, willen samengaan.

Daarmee ontstaat een nieuwe gigant met een aandeel van ruim 33% van de totale levensmiddelenmarkt en een totale omzet van € 57 miljard.

Sainsbury’s stelt dat het overeenstemming heeft bereikt met de eigenaar van Asda, het Amerikaanse Walmart, over een overname van de Britse dochter. Walmart, op zich de grootste supermarkt ter wereld, wil van Asda af om zich beter te kunnen concentreren op de strijd tegen Amazon, maar ook Aldi en Lidl op de Amerikaanse markt.

Walmart zal ongeveer 42% van het fusiebedrijf in handen krijgen. De Amerikanen ontvangen bijna 3 miljard pond (€ 3,4 miljard) voor de deal, waarmee Asda wordt gewaardeerd op 7,3 miljard pond. Walmart schrijft krap 1,5 miljard pond af op de supermarktketen, die het in 1999 voor 6,7 miljard pond overnam.

Prijzen met 10% omlaag

Sainsbury’s en Asda hebben samen op dit moment meer dan 2.800 winkels. Beide bedrijven zullen voorshands onder hun eigen naam doorgaan. Sainsbury’s belooft daarbij dat het na de fusie de prijzen met gemiddeld 10% zal kunnen verlagen. ‘’Onze klanten, onze medewerkers, onze leveranciers en de investeerders zullen allemaal profiteren van het samengaan.”

Het bedrijf gaat ervan uit dat alle bestaande winkels open blijven en dat er geen ontslagen zullen vallen. De kans bestaat echter dat de karteldienst wel eist dat winkels worden afgestoten of gesloten om de concurrentie in bepaalde regio’s in stand te houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.