Home

Nieuws

‘Teelt moet focussen op thuismarkt West-Europa’

De tuinbouw moet zich beperken tot West-Europa als thuismarkt. Dat zegt tuinbouwautomatiseerder Martin van Gogh.

“We rijden nu paprika’s door de Kanaaltunnel naar Heathrow om ze daar vandaan naar de Boston of Tokio te laten vliegen. Maar onze producten de wereld rond verschepen is geen houdbaar verdienmodel”, aldus Martin van Gogh, die behalve directeur van Hoogendoorn Automatisering ook bestuurder is bij Economic Board Zuid-Holland en van meet af aan betrokken bij wat inmiddels Holland Horti International is.

Waar onze tomaten en komkommers dat niet kunnen blijven, is onze tuinbouwkennis wél een mondiaal exportproduct, volgens Van Gogh. “Wij maken 70% van onze omzet al in het buitenland. En dat kan enorm toenemen, mits we blijven innoveren.”

Aandacht Google en Amazon voor voedsel

Van Gogh hield zijn gehoor dinsdag 3 april op het Netwerkevent van Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen voor dat er wel kapers op de kust zijn. “De laatste 5 jaar zien we een kwadratisch toenemende interesse in voedsel- en tuinbouwtechnologie bij grote multinationals als Google, Amazon en nu ook het Chinese Tencent. En als ik dan jonge tuinders spreek over industrie 4.0, dan schrik ik wel.”

‘Lotsize one’ hield Van Gogh die jonge tuinders voor. Oftewel: kleine hoeveelheden product produceren en leveren voor dezelfde prijs als massaproductie. “Siemens levert nu een batch van 5 plc’s (in de machinebouw het computerhart voor elk apparaat dat zelfstandig moet werken, red.) voor dezelfde prijs per eenheid als voorheen werd berekend per eenheid bij een afname vanaf 10.000 stuks.” De schrik sloeg Van Gogh juist om het hart vanwege de stelligheid waarmee de tuinders die hij sprak beweerden dat dat in de tuinbouw onmogelijk zou zijn.

Gezondste stad ter wereld ontwikkelen

De directeur van de Vlaardingse tuinbouwautomatiseerder brak een lans voor nieuwe ideeën om de tuinbouw in het hart van de belangstelling te zetten. “Laten we als tuinbouw wereldwijd naam maken door één Nederlandse stad zich te laten ontwikkelen tot de gezondste stad ter wereld. Waar ziektekosten spectaculair worden teruggedrongen doordat de mensen gezonder gaan eten en de chronische ziektes waar nu de helft van de Nederlanders aan lijdt te voorkomen. Met minder ziekteverzuim tot gevolg. En betere schoolprestaties. Er hebben zich al twee burgemeesters bij me gemeld.”

Ook wees hij op de verrassende combinatie van kassen en toerisme. “In Tokio automatiseren we de kassen die Disney er bouwt rond zijn pretparken. Die kassen worden betrokken bij de attracties.”

Kas zonder tuinder komt er

Verder ziet Van Gogh de komst van de autonome kas als een onontkoombare ontwikkeling. “Wij bouwen dit jaar in Vlaardingen een control room voor tuinders die kassen besturen in het buitenland, waar ze niet de teelttechnische kennis hebben om van moderne kassen een succes te maken. Dat is een overbrugging naar de volledig autonoom werkende kas, zonder tuinder. Dat duurt misschien nog 15 jaar, maar geloof me, dat gaat gebeuren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.