Doorgaan naar artikel

Genomineerd: AI stuurt autonome irrigatie in de kas

Deze week kiest de sector op de Horticontact in Gorinchem de beste innovatie uit. GFactueel.nl zet de kansrijkste genomineerden voor HortiContact Innovation Award 2024 alvast in de spotlights. Dit is deel 3: de Source Irrigation Control van Source.ag.

De Source Irrigation Control van Source.ag is een autonoom irrigatiesysteem dat intelligent de implementatie van irrigatiestrategieën aanpast aan veranderende weersomstandigheden en plantgegevens.

Het nieuwste product van Source.ag, ontwikkelaar van AI-oplossingen voor fruit- en groentetelers, helpt telers om meer hectares kasareaal aan te sturen en de gezondheid van de wortels te verbeteren. Tegelijkertijd neemt de noodzaak voor handmatige interventie af. Ook verkort het de tijd om te leren telen op nieuwe locaties of met nieuwe zaden.

Lees ook over deze genomineerden: Lampen indoor farming met regelbare temperatuur en 60% gas besparen met energie uit watervoorraden

AI-modellen gevoed door weerbericht en plantdata

Door gebruik te maken van AI-modellen die weersvoorspellingen en plantdata combineren om de water- en nutriëntenbehoefte van de plant te voorspellen, bespaart deze nieuwe innovatie zowel het gebruik van grondstoffen als tijd voor telers. Telers kunnen irrigatie-streefwaardes instellen die passen bij hun teeltstrategie. Zo wordt de teeltkennis van de teler en de datascience-expertise van Source.ag optimaal met elkaar gecombineerd.

Wereldwijde lancering Source Irrigation Control

“We lanceren Source Irrigation Control wereldwijd voor telers”, zegt Rien Kamman, CEO en medeoprichter van Source.ag. “Het effectief uitvoeren van irrigatie is een enorme uitdaging voor fruit- en groentetelers, omdat het voor een teler onmogelijk is om de impact van 24/7 veranderende weersomstandigheden bij te houden. Source Irrigation Control monitort elke vijftien minuten de lokale weersvoorspellingen en past de watergift hierop automatisch aan. Na de succesvolle lancering van ons eerste product, Source Track, en de aanvullende Source Plant App, kunnen telers nu de voordelen van AI benutten voor dataverwerking en irrigatie. Dat betekent een grote stap voorwaarts.”

Voordelen van datagedreven irrigatie

De datagedreven irrigatieoplossing biedt telers meerdere voordelen op het gebied van gewaskwaliteit, grondstofverbruik, en expansie. Het systeem voorspelt de water- en nutriëntenbehoefte van de plant en gebruikt deze om een proactief irrigatieplan te creëren dat de wortelgroei en een gezonde wortelontwikkeling bevordert. AI wordt gebruikt om sensordata op te schonen en te beoordelen op bruikbaarheid. Daarna worden vervolgens unieke modellen van de planten in de kas gemaakt om de uitvoering van de irrigatiestrategie op te baseren.

Als de telers minder met hun neus op de waterbehoefte van de planten hoeven te zitten en minder ad hoc hoeven in te grijpen, kunnen ze veel meer hectare tegelijk beheren. Daardoor kunnen ze hun operaties snel opschalen. Ook maakt de aanpasbaarheid van het systeem het gemakkelijker en kosteneffectiever om om te gaan met nieuwe omstandigheden, locaties of nieuwe rassen.

Praktijkproef met Source Irrigation Control bij Combivliet

Source.ag werkte samen met Rainbow Growers Group, AgroCare en Combivliet aan een pilot voor Source Irrigation Control. De dagelijkse irrigatiestrategie in de kassen van deze partners werd daarbij autonoom uitgevoerd. Ondersteund door de algoritmen van Source verdubbelde het aantal dagen waarop de irrigatie streefwaardes werden behaald in vergelijking met de industriestandaard.

‘’Gedurende de pilot van Source Irrigation Control zagen we dat Source het mogelijk maakt om onze irrigatiestrategieën te automatiseren. Daardoor neemt de noodzaak voor handmatige monitoring af”, zegt Joeri Everse, teeltspecialist van Combivliet. “We kijken ernaar uit om in de toekomst meer hectare te kunnen managen en gemakkelijker nieuwe telers te onboarden. Wij zijn ervan overtuigd dat datagedreven oplossingen zoals Source Irrigation Control de moderne landbouw zullen stimuleren.”

Share this

Afbeelding
Harry Stijger

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin