Home

Nieuws

Mogelijk extra eisen aan toelating neonicotinoïden

Er worden mogelijk extra eisen gesteld aan de toelating van de insectenbestrijders clothianidin, imadocloprid en thiamethoxam.

Dat zegt Europees Commissaris Vytenis Andriukaitis in antwoord op vragen van het Europees Parlement. Andriukaitis wacht de uitkomsten af van een evaluatie door de Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa. De evaluatie is eind deze maand klaar.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de Efsa alle nieuwe wetenschappelijke informatie over de mogelijke risico’s van het gebruik van de drie neonicotinoïden al in de loop van vorig jaar verwerkt zou hebben in een rapport. Daarin is vertraging gekomen omdat de experts van de lidstaten nog een keer extra geconsulteerd zijn.

Neonicotinoïden gevaar voor bijen

In 2013 werden al beperkingen opgelegd aan het gebruik van neonicotinoïden, vanwege gebleken gevaren voor onder andere bijen. Verschillende lidstaten hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid om neonicotinoïden bij uitzondering beperkt toe te laten. De Efsa bekijkt of de lidstaten geen andere mogelijkheden hadden dan de toelating van neonicotinoïden.

Of registreer je om te kunnen reageren.