Home

Nieuws 2 reacties

CU: Supermarkten aanzetten regiogroente te promoten

ChristenUnie (CU) wil dat regionale groente en fruit worden erkend en een grote plek krijgen in supermarkten.

Daarmee wil de regeringspartij grootschalige import van groente en fruit van buiten Europa terugdringen. Minister Carola Schouten zou hierover in overleg moeten met de supermarkten om Nederlands product zo nog meer voorrang te geven.

Schouten opperde zelf in een debat in september over haar landbouwvisie dat de overheid periodiek via een krantenadvertentie kan onthullen wat telers krijgen voor hun product.

Erkenning regioproduct

Nederland exporteert en importeert op grote schaal en daar is veel milieuwinst te halen, stelt ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber. “Ik pleit voor een brede introductie van regioproducten in Nederland. Deze producten moeten officieel erkend worden en een prominente plek krijgen in de Nederlandse supermarkt.”

Op het etiket zou moeten staan wie de producent is en wat de prijs is die aan de boer of tuinder is betaald.

Begrotingsdebat

ChristenUnie is de partij van minister Carola Schouten. Deze week is het begrotingsdebat voor het ministerie van landbouw. Dat is het moment dat veel voorstellen (groen en rijp) door partijen worden ingediend. Dit is er een van.

Volgens de ChristenUnie hoeven producten uit eigen land helemaal niet duurder te zijn. Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat een maaltijd met regioproducten uit het seizoen én volgens de Schijf van Vijf 50 cent goedkoper is. Ook stelt de ChristenUnie in het Algemeen Dagblad dat het veel beter is voor het milieu wanneer eten uit eigen land of Europa komt.

Laatste reacties

  • P Verschuren

    Zowel Carla als Carola zijn blijkbaar opgegroeid in een bubble en hebben de blik strak naar binnen gekeerd. Kan iemand de dames uitleggen dat de Nederlandse land- en tuinbouw in hoge mate export bedrijft dat Nederland en de wereld hier wel bij vaart omdat de Nederlandse land- en tuinbouw de meest duurzame is en dat het dus ongepast is om protectionisme te promoten....

  • Reactie verwijderd door een beheerder

Of registreer je om te kunnen reageren.