Home

Nieuws

Lonen in glastuinbouw stuwen cao-loon landbouw

Van alle cao-lonen hadden die in de land- en tuinbouw de grootste stijging in 2017. De cao-lonen in deze sector stegen met 2,3%.

Dit meldt statistiekbureau CBS. In 2016 was de stijging van cao-lonen in de landbouw nog 0,9%. De stijging in 2017 komt voornamelijk door de loonsverhogingen in de cao’s Dierhouderij en Glastuinbouw. De lonen voor werknemers in de cao Dierhouderij stegen afgelopen jaar met 2,5% en de lonen in de Glastuinbouw stegen met 2,25%.

Gemiddelde stijging alle cao-lonen 1,5%

De gemiddelde stijging van alle cao-lonen is met 1,5% toegenomen. Dit is een kleinere stijging dan in 2016, toen de lonen met 1,8% stegen. In de cao’s voor de bedrijfstak overige dienstverlening, waar onder andere de cao’s Textielverzorging, Kappersbedrijf en Uitvaartbranche vallen, was de loonstijging het laagst met 1%. Voor deze groep kwam voor 42% van de cao’s geen nieuw akkoord tot stand in 2017.

De lonen bij de overheid zijn minder toegenomen dan bij de particuliere sector en de gesubsidieerde sector. De lonen bij de overheid stegen met 0,7%, de lonen in de particuliere sector met 1,7% en in de gesubsidieerde sector met 1,5%. In 2016 was de grootste loonstijging nog voor de overheid met 3,4%.

Cao-loon glastuinbouw met 2,25% omhoog in 2018

Ook voor het komende jaar zijn er loonsverhogingen in diverse cao’s in de landbouw. De lonen in de cao’s Dierhouderij, Glastuinbouw, Open Teelten en Loonwerk stijgen in 2018 respectievelijk met 2,25%, 0,5%, 3,0% en 3,25%.

Of registreer je om te kunnen reageren.