Home

Nieuws

Deur overname niet geheel dicht voor Greenyard

Greenyard en Dole Foods praten niet langer over een overname door Greenyard, maar voor Greenyard is de deur niet dicht.

Topman van Greenyard Hein Deprez laat in de Belgische krant De Tijd weten nog open te staan voor nieuwe gesprekken. Een woordvoerder bevestigt dat: “We hebben aangegeven tot waar we willen gaan. De financiële kant is daarin de belangrijkste zaak. Het is een complexe zaak, die ook bijvoorbeeld draait om hoeveel risico’s je wilt accepteren.”

Kernmarkten VS, UK en Frankrijk

Deze overname zou voor Greenyard grote strategische voordelen hebben. Greenyard heeft 3 focusmarkten benoemd, waarvan de Verenigde Staten er 1 is, naast Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Op die markten wil Greenyard groeien, hetzij door organische groei of overname. Zo bouwde Greenyard vorig jaar een distributiecentrum aan de Oostkust van de Verenigde Staten.

Greenyard zou bij de overname een sterk merk krijgen op de markt in de VS en Dole is voor een belangrijk deel complementair aan Greenyard. Ook in Europa zou Greenyard namelijk de positie versterken met de activiteiten van Dole in Scandinavië.

‘De markt zou nog versnipperd blijven. Ook bij deze overname’

Kwetsbaarheid

Wat zou het voor de kwetsbaarheid van marktschommelingen betekenen als Greenyard Dole zou overnemen? Raakt het bedrijf dan minder gevoelig voor bijvoorbeeld misoogsten of het verlies van een klant, zoals in 2015? Een woordvoerder van Greenyard: “Het zou meer flexibiliteit opleveren. Je handelt wereldwijd, maar vergeleken met andere sectoren zou de markt nog versnipperd blijven. Ook bij deze overname. Overigens is het verlies van de klant in 2015 in samenspraak gegaan. Zij wilde meer met ons werken, maar dat zou een andere grotere klant niet leuk vinden. We hebben daarin keuzes moeten maken.” Dat geeft aan dat groeien op een markt ook risico’s met zich meebrengt.

Dual track

Of de gesprekken met Dole Foods nu definitief voorbij zijn, blijft afwachten. Dole Foods maakte in april bekend een beursgang voor te bereiden. Tegelijk werden gesprekken geopend met mogelijke kopers, waarbij uiteindelijk met Greenyard exclusief werd onderhandeld. Zo’n tweesporig traject (dualtrack) is niet ongewoon om de grootst mogelijke waarde bij verkoop te bereiken.

Volgens Deprez werd de waarde van het bedrijf Dole overschat

Aandelenmarkt reageert nauwelijks

De aandelenmarkt reageert gelaten op het nieuws op het ogenschijnlijke stranden van de overname. Analisten wijzen erop dat de overname van het grotere Dole de schuldpositie van het bedrijf zou hebben verslechterd, terwijl schaalgrootte een aanzienlijke waardevermeerdering zou opleveren. Het duidt er volgens de woordvoerder op dat de aandelenmarkt nog onvoldoende zicht had op de transactie en de mogelijke overnamesom. Volgens Deprez werd de waarde van het bedrijf Dole overschat door analisten, terwijl de winstgevendheid juist werd onderschat.

Of registreer je om te kunnen reageren.