Doorgaan naar artikel

Dole plc wil positie versterken in Europa

Het grootste handelsbedrijf in groenten en fruit, Dole plc, boekt in Europa in 2023 met € 3,43 miljard stevige omzetgroei en betere resultaten. Het zint op acquisities en verdere groei in Europa.

Met een omzetgroei van bijna 15 procent in Europa naar € 3,43 miljard is marktleider Dole plc tevreden over 2023. Hoewel de groei deels voortkomt uit stijgende prijzen (en lager volume) ziet Dole plc mogelijkheden voor verdere groei in Europa in 2024. Dat kan door gerichte overnames in met name foodservice en groothandel, liet het bedrijf aan analisten weten.

‘Een sterke positie in Nederland’

Na de bekendmaking van de jaarcijfers stelde topman Rory Byrne van Dole plc dat het al langer kijkt naar overnamebedrijven, geen grote overnames, maar gerichte kleine bedrijven. Die moeten de toch al sterke positie versterken. “Ik denk dat we een sterke positie hebben in veel Europese markten met een nummer één speler in Zweden en Denemarken en Spanje, in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, een sterke positie in Nederland, een sterke positie op ons kantoor in Hamburg in Duitsland en een nummer één positie in Tsjechië.” Die nummer één positie in landen bereikt Dole plc overigens vaak op deelmarkten in groenten en fruit. In Nederland behoren bedrijven als Frankort & Koning, Haluco en Nedalpac bijvoorbeeld tot de Dole plc-familie.

Door betere samenwerking van de bedrijven op de Europese markt kan Dole plc zijn positie verder uitbouwen, denkt Byrne. “Het zijn solide, gestage en consistente groeibedrijven. Dus we zijn optimistisch dat we op die weg verder kunnen gaan.” Byrne erkent wel dat de Europese divisie van Dole plc de wind in de rug had in 2023 door hogere prijzen en wisselkoersvoordelen.

Aandeel omzet stijgt in Europa

Dole plc maakte kort voor het jaarbericht bekend een onderdeel te verkopen op de Amerikaanse markt. Progressive Produce was voor 65 procent van Dole plc, maar de verkoopopbrengst gebruikt Dole plc om de schuldenpositie verder af te bouwen.

De totale omzet van Dole plc steeg in 2023 met ruim 2,7 procent naar € 8,25 miljard. Door de grotere omzetstijging in Europa van bijna 15 procent komt het accent van de omzet meer op Europa te liggen. Dat omzetaandeel ligt nu boven de 40 procent. In 2020 ontstond Dole plc door een integratie van het Amerikaanse Dole en het Europese Total Produce.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin