Home

Nieuws

2017 jaar van recordprijzen groente en fruit

De winkelprijs voor verse groente lag in 2017 op een recordhoogte, met in het najaar verder oplopende prijzen.

Dat blijkt uit jaaroverzichten van statistiekbureau CBS. In december lagen de prijzen in de winkels op het hoogste punt van het jaar. Sinds augustus steeg de prijsindex alleen maar, terwijl in 2016 de prijzen in najaar juist daalden.

Voor het derde achtereenvolgende jaar liep in 2017 de groenteprijs omhoog met iets meer dan 2%. In 2017 was de prijsstijging 2,4%, in 2016 en 2015 stegen de prijzen 2,1%.

Geen directe afspiegeling afzetmarkt

De groenteprijzen lopen traditioneel enigszins in de pas met de inflatiecijfers. Ook kostenstijging van tussenschakels wordt meegerekend in de winkelprijs. Het is geen directe afspiegeling van de afzetmarkt voor groente en fruit. Toch is voor verse groente te zien wat relatief goede jaren waren en wat mindere afzetjaren. De laatste drie jaar zijn zeker geen ongunstige afzetjaren geweest.

25% prijsstijging fruit sinds 2005

Voor vers fruit is de prijsstijging dit jaar 3,4% en ligt deze tussen 2015 en 2016 in. Sinds 2005 groeide de winkelprijs voor fruit met circa 25%. Voor verse groente is die prijsstijging met 15 tot 20% iets minder fors, blijkt uit jaaroverzichten van het CBS.

Of registreer je om te kunnen reageren.