Home

Nieuws

België beveelt wel blikgroente aan

Het Vlaams Instituut voor Gezond Leven beveelt consumenten blikgroente aan om te voldoen aan de groenten inname.

Daarmee wijkt het Belgische voedingsadvies af van de Nederlandse Schijf van 5 waarin de meeste conservengroente niet meer wordt aanbevolen wegens te hoge toegevoegde gehaltes zout en suiker.

Geen aanbevolen hoeveelheid

Opvallend is verder dat de Belgen niet langer een aanbevolen hoeveelheid groente krijgen voorgeschoteld. In de omgekeerde ‘voedingsdriehoek’ is het vooral groente die de klok slaat. Belgische consumenten wordt aangeraden bij elke maaltijd plantaardige producten als basis te nemen. De groente zijn des te gezonder als ze onbewerkt zijn, blijkt uit het voedingsadvies. De Nederlandse Schijf van 5 legt sinds vorig jaar een norm neer van 250 gram groente en twee stuks fruit. Zo concreet wordt de Belgische aanbeveling dus niet.

Onbewerkt

Nederlandse adviezen en Belgische verkiezen beide vers fruit in plaats van fruitsap of volkorenbrood in plaats van witbrood. Voedingsmiddelen die niet bijdragen aan een gezond voedingspatroon en in sommige gevallen zelfs bewezen ongunstig zijn voor de gezondheid, worden buiten de driehoek in de rode bol geplaatst. Het gaat vaak om producten met te veel toegevoegde suiker, vet of zout. Denk aan koekjes, chips, frisdrank, alcohol, maar ook bewerkte vleeswaren zoals salami of gerookt spek. In Nederland vallen al deze producten buiten de Schijf van 5. Hier is het verschil zichtbaar tussen Nederland en België. Nederland plaatst dus conservengroente buiten haar schijf, terwijl de Belgen deze producten niet buiten de pyramide plaatsen.

Of registreer je om te kunnen reageren.