Home

Nieuws

Winkelprijs AGF in Nederland hoger dan in buurlanden

De winkelprijzen van groente en fruit zijn in Nederland relatief hoog vergeleken met België en Duitsland.

In het tweede kwartaal lagen de winkelprijzen voor groente (2,5%) en fruit (1,5%) in Nederland hoger dan in 2016. In België ontwikkelden de prijzen in diezelfde periode tegengesteld voor groente (-2,5%) en fruit (-9,4%). Dat blijkt uit onderzoek van de Belgische overheid. Volgens de onderzoekers blijft er een sterk verband tussen de prijzen op de Belgische veilingen en winkelprijzen in Belgische winkels.

Gemiddeld was voor de groep landen een vrijwel constant prijsbeeld zichtbaar voor groente en fruit, met Nederland dus als uitzondering met hogere prijzen. Alleen Duitsland volgde de Belgische winkelprijzen voor groente met een daling (-1,9%).

Trendbreuk in prijsontwikkeling België

Voor de Belgische inflatieontwikkeling was het tweede kwartaal gelijk een omwenteling qua groente- en fruitprijzen. Het is de eerste keer sinds het eerste kwartaal van 2015 dat de groep onbewerkte levensmiddelen een negatieve prijsontwikkeling liet zien. Sinds begin 2015 ontwikkelden de prijzen zich overwegend positief.

Voor fruit is de prijsdaling op jaarbasis groter geworden: -9,4 % in het tweede kwartaal van 2017 tegenover -1,8 % in het vorige kwartaal. Ingevoerd fruit had een dalend effect op de inflatie van fruit.

Of registreer je om te kunnen reageren.