Home

Nieuws laatste update:18 jul 2017

VNO-NCW: ondernemer is vooral dol op vrijheid

Vrijheid is veruit de belangrijkste motivatie van mensen om ondernemer te worden. Geld staat onderaan de lijst.

Dat blijkt uit een online-enquête van werkgeversorganisatie VNO-NCW die is ingevuld door enkele honderden ondernemers. Naast vrijheid en niet voor een baas hoeven werken staan ook innoveren en nieuwe kansen zien hoog op de lijst. Het zogenoemde Bahama-model – lekker in de zon, nieuwe dingen bedenken en alles op het bedrijf loopt als vanzelf – is het ideaalplaatje.

Groot verantwoordelijkheidsgevoel ondernemer familiebedrijf

Opvallend is dat dat ondernemers in familiebedrijven veelal voldoening halen uit de relatie met hun werknemers. Bij deze ondernemers speelt ook vaker mee dat ze niet zozeer uit hang naar vrijheid ondernemer zijn geworden, als wel (of ook) vanuit een gevoel van verantwoordelijkheid.

Zorgen om ziek medewerkers en financiën

Acht van de tien ondernemers heeft het gevoel een belangrijke bijdrage aan de maatschappij te leveren. Ondernemers liggen wakker van financiering, zieke medewerkers, klanten die niet betalen en ‘de toekomst’. Een hekel hebben ondernemers aan regeldruk, administratie en een onvoorspelbare overheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.