Home

Nieuws

Tuinders betalen € 25 miljoen na fraude

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een grote, slepende strafzaak tegen een groep Brabantse en Limburgse tuinders wegens fraude geschikt.

Negentien tuinders hebben werkstraffen geaccepteerd en ze betalen in totaal ruim € 25 miljoen illegale winst terug, maakte het OM donderdag bekend. Ze moeten bovendien nog extra verschuldigde belasting afdragen.

De tuinders werden in 2010 aangehouden, omdat ze hun ongeoogste aardbeien, asperges en champignons verkochten aan buitenlandse bedrijven. Een Pools uitzendbedrijf zorgde voor goedkope Oost-Europese plukkers of stekers. De schatkist werd zo benadeeld.

De officier van justitie vindt de boetes en werkstraffen passend voor de tuinders. De fraude is ernstig, maar ze hebben van de gelegenheid gebruikgemaakt die door de hoofdverdachte werd geboden, aldus een verklaring. Met bijna € 9 miljoen is de hoogste boete voor twee tuinders uit Beek en Donk en Son en Breugel, die samen een bedrijf hebben. De werkstraffen variëren van 60 tot 120 uur.

Hoofdverdachte buiten schikkingsonderhandelingen gehouden

De 69-jarige hoofdverdachte Theo van K., die volgens de aanklager het brein is achter de constructie, is buiten de schikkingsonderhandelingen gehouden. Hij heeft vermoedelijk het meeste voordeel behaald en zal wel voor de strafrechter moeten verschijnen, kondigde het OM aan.

Een woordvoerster bevestigt dat de schikking is overlegd met de top van het OM.

Of registreer je om te kunnen reageren.