Home

Nieuws

Britse boer krijgt mogelijk langer EU-toeslagen

Britse boeren krijgen mogelijk nog twee jaar na het feitelijke uittreden van hun land uit de EU toeslagrechten. In ruil daarvoor zou Groot-Brittannië haar bijdrage voor de tot eind 2020 lopende EU-budgetperiode dan gewoon betalen.

Dat is één van de voorstellen die in het kader van de Brexit-onderhandelingen op tafel zijn gekomen, meldt dagblad The Guardian. De Europese Unie zou in grote financiële problemen komen als Groot-Brittannië in 2019 niet alleen vertrekt, maar ook direct de miljardenbijdrage aan het tot eind 2020 lopende budget staakt. Daarmee zouden ook de toeslagrechten aan boeren in de rest van de EU in het gedrang kunnen komen. Het idee is daarom dat de Britten hun bijdrage tot eind 2020 blijven voldoen, maar dat de Britse boeren dan ook recht houden op de ondersteuning vanuit de EU.

‘Zachte’ Brexit

Inmiddels wordt in Britse politieke kringen de druk steeds groter om de Brexit-eisen te verzachten. Premier Theresa May hamerde tot nu toe steeds op een harde Brexit waarbij haar land ook de interne markt zou verlaten, maar nu lijkt meer aangekoerst te worden op een ‘zachtere’ variant waarin vrije handel tussen Groot-Brittannië en de rest van de EU mogelijk zou blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.