Home

Nieuws

Biologische verordening krijgt nieuwe kans

De onderhandelingen over een nieuwe biologische verordening in de EU krijgen toch een vervolg.

De Europese landbouwministers en de Eurocommissaris zien mogelijkheden de afgebroken gesprekken met het Europees Parlement weer op de rails te krijgen. De bedoeling is dat er voor het eind van de maand een nieuwe onderhandelingsronde tussen de lidstaten en het Europees Parlement komt. Dat melden Eurocommissaris Phil Hogan en de Maltezer voorzitter van de landbouwministers Clint Camilleri.

Onverwachte steun

Hogan zegt dat er onverwacht veel steun is voor het voorliggende voorstel. Eind vorige maand wilden de ambtelijke vertegenwoordigers van de lidstaten de Maltezer voorzitter geen mandaat geven voor onderhandelingen over een compromistekst. Er is onder andere voortgang geboekt op het gebied van het gelijk trekken van verschillende regels in de lidstaten en vereenvoudiging van verschillende regels. “Dat gaat verloren als we geen akkoord bereiken”, aldus Hogan.

Een geschilpunt is de toepassing van bestrijdingsmiddelen

Vijf geschilpunten

Hogan zegt dat er nog zeker vijf geschilpunten zijn, waarover overeenstemming moet worden bereikt. Dat gaat onder andere over de teelt van biologische gewassen, los van de grond. Een ander geschilpunt is de toepassing van bestrijdingsmiddelen. Daarbij gaat het onder andere over het afkeuren van elk biologisch product, waarop niet-toegelaten residuen worden gevonden, ook al is dat niet de schuld van de producent. De Europese Commissie wil de lidstaten vooralsnog vrij laten hun eigen lijn daarin te volgen.

Biologische teelt in kassen

Voor biologische teelt in kassen wil Hogan een periode van tien jaar inlassen, waarin het mogelijk blijft biologische teelt, los van de grond, voort te zetten. In de tussentijd moet onderzocht worden of die teeltmethode kan worden voortgezet onder biologische vlag.

Staatssecretaris Martijn van Dam zegt dat alle betrokken partijen toeschietelijk moeten zijn om een compromis te kunnen bereiken. Hij vindt onder andere dat de beperking van de omvang van een biologisch leghennenbedrijf van tafel moet.

Of registreer je om te kunnen reageren.