Home

Nieuws

Coalitie HOT stelt nieuwe doelen

Coalitie HOT wil dit jaar stappen zetten op het gebied van herstructurering, energie, knelpunten bij GMO, maar ook qua afzet en marketing.

Oud-landbouwminister Cees Veerman komt de resultaten en doelen voor 2017 binnenkort toelichten in de Westlandse gemeenteraad. Dat antwoordt wethouder Duijvestijn op vragen van oppositiepartij Westland Verstandig.

Volgens HOT-coalitiepartner gemeente Westland ligt het herstructureringsdoel dit jaar op 50 hectare glas en moeten twee nieuwe aardwarmtebronnen in ontwikkeling zijn genomen. Daarvoor is een energiefonds opgericht.

Problemen GMO-regels niet opgelost

De problemen rondom GMO-regelgeving zijn nog niet opgelost en mogelijk zelfs verergerd in 2016, ondanks de rol van Coalitie HOT. Dit jaar wil Coalitie HOT de onduidelijkheid rondom de GMO-regels zo veel mogelijk wegnemen in een evaluatie met het ministerie van Economische Zaken. In 2016 zijn (door bemoeienis van HOT) ‘oude GMO-zaken afgehandeld en een nieuwe nationale strategie voor GMO ontwikkeld’, stelt Duijvestijn. Toch lopen er nog gerechtelijke procedures tussen FresQ en de overheid over terugvordering van subsidie. Drie telersverenigingen vonden de uitvoering van de nieuwe GMO-regels te risicovol en haakten dit jaar af.

Onderhandelingen lopen

Waar HOT dit jaar 50 hectare glas wil aanpakken, zijn in 2016 meer dan 50 cases onderzocht voor herstructurering. Volgens de gemeente Westland is een ‘enkele verwerving gedaan of overgenomen door makelaars en lopen de onderhandelingen nog’.

Plek teelt in waardeketen

Coalitie HOT wil verder aansluiting van meer dan 100 ondernemingen bij het programma 2026, waarin wordt gewerkt aan het bedrijf van de toekomst. Verder willen de afzetpartijen nieuwe markten ontwikkelen buiten de EU in 2017 en een visie opstellen over de rol van teelt in de waardeketen.

Of registreer je om te kunnen reageren.