Home

Nieuws

Stevige records voor winkelprijs fruit en groente

De prijzen voor groente en fruit in Nederlandse winkels waren nog nooit eerder in oktober zo hoog als dit jaar.

Bij fruit was de prijsstijging van bijna 5,6% te verwachten, na de extreem lage appeloogst met zeker 30% hogere prijzen. De prijsindex liep daardoor op met bijna 6 punten naar 111 punten (waarbij 2015 op 100 gesteld is). Ter vergelijking: in1996 lag de prijsindex nog op 65 punten in die maand.

Flinke prijsstijging groente

Ook bij groente werd in oktober een recordprijs gemeten en steeg de prijs 2,4% ten opzichte van september. De oktobermaand was bijna 2,5% duurder dan oktober 2016 en 1% hoger dan 2015. Beide jaren kenden goede afzetmaanden in oktober. Ten opzichte van het minder jaar 2014 was de groenteprijs nog 7,5% hoger afgelopen maand.

Foto: Ton van der Scheer
Foto: Ton van der Scheer

De stijging van de groente en fruitprijzen droeg bij aan de inflatie in Nederland van 1,3 % in oktober. Van de totale uitgaven neemt groente en fruit circa 1,1% in beslag.

Of registreer je om te kunnen reageren.