Home

Nieuws

LTO royeert leden die regels overtreden

Boeren en tuinders die zich niet aan de regels houden, kunnen we niet tolereren. Dat zei LTO-voorzitter Marc Calon tijdens de officiële aftrap van de nieuwe LTO-organisatie in Den Haag.

“Lid zijn van een organisatie schept ook verplichtingen. We gaan voor de blijvers. We kunnen het niet tolereren als boeren of tuinders zich niet aan de regels en wetten houden, of als ze er een rommeltje van maken. Het is niet leuk, maar we gaan het wel doen, liefst samen met ketenpartijen”, zei Calon.

Calon zegt trots te zijn op de goede organisatiegraad van boeren. Ondanks de daling van het aantal boeren, blijft de organisatiegraad rond 74%. Per sector varieert het percentage van 50 tot 90. De LTO-voorzitter zegt blij te zijn met de mooie resultaten van de agrarische sector in Nederland. “Maar het moet ook ethisch en moreel oké zijn. Als het beeld over jouw sector niet goed is, heb je een probleem en kun je je producten niet verkopen.”

LTO: nieuwe structuur en nieuw kantoor

LTO gaat met een nieuwe structuur werken, waarbij voor landelijk en internationaal beleid niet vanuit de regio, maar vanuit LTO Nederland in Den Haag wordt gewerkt. Het nieuwe kantoor is gevestigd naast het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Schouten: elkaar de waarheid zeggen

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, sprak LTO bij de opening toe als ‘buurvrouw’. Ze hoopt op een goede samenwerking met LTO. “We moeten goed voor elkaar zorgen, maar ook elkaar de waarheid zeggen. Jullie zullen vast niet altijd content zijn met mij, en ik zal ook niet altijd content zijn met jullie”, aldus Schouten, verwijzend naar de recente onrust over mestfraude. Ze benadrukte dat alles in het belang is van de toekomst.

Of registreer je om te kunnen reageren.