Home

Nieuws

Fair Produce: duidelijker plek in keten

Met de melding dat GlobalCap het sociale keurmerk Fair Produce erkent, komt er meer duidelijkheid in de keten van keurmerken.

Dat zegt Gerlof Roubos, projectleider van Fair Produce. De erkenning is voor de paddenstoelensector, maar kan de weg openen naar een bredere invoering in de groente- en fruitsector. Roubos: “Daar zijn in het verleden pilots voor gedaan en daaruit bleek dat Fair Produce goed haalbaar is. Er was alleen geen behoefte aan op dat moment. Nu ligt het nog op de plank, maar het kan zo ingevoerd worden in andere productgroepen.”

Grasp

Fair Produce heeft de voorwaarden voor het keurmerk aangepast, zodat het alle elementen in zich heeft van de in Nederland breder ingevoerde Grasp-erkenning (GlobalGap-onderdeel) en meer. Er wordt dus meer duidelijk in die keurmerkenmarkt. Roubos: “Het wordt overzichtelijker. Stichting Milieukeur heeft de sociale eisen laten vallen. Als je kijkt naar Grasp, zie je dat wij een plus bieden bovenop Grasp. Een retailer kan daar dus voor gaan kiezen. Met de huidige erkenning van Fair Produce is de eerste stap daarvoor gezet.”

Meer teelteisen

Zitten telers dan te wachten op meer teelteisen? Roubos: “Het is de opdrachtgever die ervoor kiest. We sturen er niet op aan, maar het kan zijn dat na een incident een retailer meer garanties wil. Dan ligt Fair Produce klaar, ook voor andere productgroepen. De erkenning van GlobalGap is nu alleen voor paddenstoelen, maar we zouden het gesprek met GlobalGap daarover aan kunnen gaan.”

Of registreer je om te kunnen reageren.