Home

Nieuws 1 reactie

Europese Commissie maakt haast met nieuwe GMO

Vòòr de zomer moeten nieuwe GMO-regels ingevoerd worden voor groente en fruit.

Daarmee verwacht de Europese Commissie ook de nieuwe (hogere) tarieven voor interventie van groente en fruit vòòr de zomer in te voeren. Dat is de periode waarin prijzen in de productiegebieden vaak het meest volatiel zijn. De snelheid van invoering duidt erop dat de Europese Commissie ook de extra interventiemogelijkheid afbouwt, sinds de Russische boycot. Nederlandse telersverenigingen kunnen dit jaar beperkt gebruik maken van interventie via GMO, nu drie telersverenigingen besloten tijdelijk af te zien van deelname.

'Te snel'

De goedkeuring van de eindteksten voor de vernieuwde GMO-regels wordt medio maart verwacht. Een dag na publicatie van de regeling eind mei, moeten de regels vervolgens ingaan.

Lidstaten reageren verschillend op deze planningswissel. Er zijn lidstaten die twijfelen aan de voorgestelde wijzigingen, omdat er geen tijd is om nog rekening te houden met eventuele opmerkingen. Andere lidstaten dringen aan op snelle invoering om zo de nieuwe interventieregels snel beschikbaar te krijgen.

128.000 ton

De extra interventiemaatregelen na de Russische boycot heeft sinds juli 2016 geleid tot een Europese opkoop van bijna 128.000 ton groente en fruit. Dat komt neer op €36 miljoen. Daarmee is nog bijna 60% van het Europese contingent over, zij het dat lidstaten een individueel quotum hebben gekregen. Spanje, België, Italië en Portugal hebben de grootste hoeveelheden uit de markt gehaald. Het gaat vooral om appels (42.000 ton), daarna perziken en mandarijnen en 10.000 ton peren.

Eén reactie

  • P Verschuren

    Hopelijk zit er in de "nieuwe" GMO ook een exit zonder remweg. Dat wil zeggen dat je kunt stoppen met GMO met het behoud van de afwikkeling van in het verleden aangegane projecten. Nu is dat niet en dat is een scenario voor grote rampspoed nu de eisen om te voldoen aan GMO na iedere controleronde met een veelvoud aan flauwekul wordt aangescherpt.

Of registreer je om te kunnen reageren.