Doorgaan naar artikel

Tomaten in Spanje nog steeds duurder

Spaanse tomaten bleven ook in december 2023 beter aan de prijs dan in december 2022.

In december 2023 lag de prijs van tomaten op Spaanse veilingen in Almería 72% boven die van dezelfde maand in 2022. De middenprijs kwam uit op € 1,29 per kilo, waar dat een jaar eerder 75 cent bedroeg. De aanvoer lag 14% lager dan december ‘22. Over het totale Spaanse teeltseizoen gezien, vanaf begin september, is 16% minder geproduceerd en ligt de middenprijs 54% hoger.

Deze maand zakken de dagprijzen wel ineens weer naar het prijsniveau van afgelopen jaren.

Kleine productieverschillen

Producties van paprika en komkommer wijken nauwelijks af van een jaar eerder. Al ging dat in de maand september gepaard met een 6% lagere prijs voor komkommer (van 95 cent naar 89 cent per kilo). Paprika’s met een kilo-richtprijs van 97 cent werden nu financieel juist 13 % beter gewaardeerd.

Aubergine werd slechter betaald

Aubergines lieten in december de grootste prijsval zien, met 43% lagere prijzen bij een 11% grotere productie. Die procentuele prijsdaling komt overeen met wat het hele Spaanse teeltseizoen tot nu toe werd gerealiseerd.

Omslag bij courgette

Waar bij alle overige vruchtgroenten de tendens bij de producties en prijzen in december aardig overeenkomt met die van het totale seizoen, wijkt dat bij courgette echter sterk af. Daar lag de prijs in december 2023 72% boven die december 2022. Van september tot en met december ligt die daarentegen 38% onder.

Kijk voor meer Spaanse marktprijzen op GFactueel.nl

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin