Home

Nieuws laatste update:3 okt 2016

September bij top 3 warmste septembermaanden

September 2016 hoort bij de 3 warmste septembermaanden in ruim 3 eeuwen. Alleen in 2006 en 1999 was het nog warmer.

Door de voortschrijdende opwarming zullen dit soort uitzonderlijk warme maanden ook in het voor- en najaar vaker voorkomen. Dat meldt het KNMI.

Bovengemiddeld warm

De gemiddelde temperatuur in De Bilt was 17,3 graden terwijl 14,5 graden normaal is voor september. Tot en met 19 september bleef het bovengemiddeld warm. De eerste helft van de maand was het regelmatig zomers warm met maxima boven de 25 graden.

Deze septembermaand was warm, maar brak in De Bilt geen records. Dat gold wel voor de meetpunten langs de kust, meldt weerbureau Weerplaza vrijdag.

Hoogste gemiddelde temperatuur in Vlissingen

Bij het hoofdkantoor van het KNMI in De Bilt was het in de septembermaanden van 1999 en 2006 gemiddeld warmer dan afgelopen maand. Maar Hoek van Holland, Wijk aan Zee, Vlieland, Den Helder, Lauwersoog, Westdorpe, Stavoren, Terschelling en Vlissingen beleefden de warmste september sinds het KNMI op die locaties is begonnen met meten. Vlissingen spande de kroon met een gemiddelde temperatuur van 19 graden.

Extreem zonnig

De afgelopen maand was verder extreem zonnig: gemiddeld 216 uur zonneschijn tegen normaal 143 uur. Ook was het erg droog. Er viel gemiddeld 24 millimeter neerslag waar 74 millimeter normaal is.

Of registreer je om te kunnen reageren.