Home

Nieuws

EZ: veel vaker garant voor leningen in teelt

Het ministerie van Economische Zaken verwacht de komende jaren veel vaker garant te zullen staan voor leningen aan tuin- en landbouw.

Het gaat dan om nieuwe kassen, boringen naar aardwarmte, omschakeling naar biologisch en voor risicovolle marktintroducties. Dat blijkt uit begrotingsoverzichten die zijn vrijgegeven na Prinsjesdag. Zo verwacht het ministerie dat garanties voor aardwarmte zullen verdrievoudigen van 66 miljoen euro in 2016 naar 198 miljoen euro in 2020. Voor de Garantieregelingen Landbouw en Garantieregeling Marktintroductie Innovatie zal het garantiebedrag oplopen van 322 miljoen euro dit jaar naar bijna 500 miljoen euro in 2020.

Nieuwe regeling

De Garantieregeling Landbouw (GL) wordt per 1 januari 2017 vervangen door de regeling Borgstelling MKB Landbouwkredieten (BL). De GL leverde de laatste jaren veel verliesdeclaraties op door met name slechte leningen in de glastuinbouw. Om de kostendekkendheid van de regeling te verbeteren wordt het percentage waarvoor de rijksoverheid garant staat verlaagd naar 70% (was 80%). Tenslotte wordt ook omschakelkapitaal voor de transitie van de bedrijfsvoering van een gangbaar naar een biologische gecertificeerd agrarisch productiebedrijf onder de borgstellingsregeling mogelijk gemaakt.

Provisie

De totale borgstelling voor een onderneming in BL kan maximaal 70% van 2,5 miljoen euro bedragen. De borgstellingslening is maximaal 46,6% van de benodigde financiering. Borgstelling wordt alleen verleend voor vers geld, voor (door-)ontwikkeling van een bedrijf. Voor kassen is de BL plus-regeling ingericht. De provisie voor de BL bedraagt (eenmalig) 3% van het te lenen bedrag.

Foto

  • Biologische groente bij Marqt. Foto: RBI

    Biologische groente bij Marqt. Foto: RBI

Of registreer je om te kunnen reageren.