Home

Nieuws

Univé maakt excuses voor concept Grondsparen

Verzekeraar Univé maakt excuses voor een omstreden concept voor een nieuw beleggingsproduct Grondsparen/Grondkopen.

Het onderzoek naar de mogelijkheden is gestopt naar aanleiding van reacties van boeren. Volgens de verzekeraar is het ‘nooit de bedoeling geweest om de agrarische sector op wat voor manier dan ook te kwetsen’. Dat maakte Univé woensdag bekend via zijn website.

Een testwebsite over het product leidde tot boze reacties van boeren op Boerderij.nl en op Twitter. Via die website is het product voorgelegd aan een ‘beperkte groep klanten potentiële klanten’, aldus Univé in zijn verklaring. In het concept konden beleggers ‘onvruchtbare landbouwgrond’ kopen die dan vervolgens via biologische landbouw weer waardevol zou worden. Na zes jaar zou dan de grond weer ‘volledig hersteld, vruchtbaar en waardevol zijn’ en tegen een dagprijs verkocht kunnen worden.

'Onderzoek leidde tot veel onrust en onbegrip'

De stroom boze reacties op Twitter en op Boerderij.nl heeft Univé doen besluiten om eerder te stoppen met het onderzoek. Daarover is volgens Univé ook overleg geweest met LTO Noord. De verzekeraar stelt vast dat het onderzoek bij haar ‘trouwe klantenkring, met name in de agrarische sector, tot veel onrust en onbegrip heeft geleid’. Voor de inhoudelijk kant van het concept heeft Univé samengewerkt met een start-up Explore (pool Worldwide) en Stichting Grondbeheer. De conclusie van Univé is dat ‘we ons huiswerk niet goed hebben gedaan’.

In hoeverre het onderzoek heeft geleid tot opzeggingen vanuit de agrarische sector is nog onduidelijk. Dat wordt nog geïnventariseerd door de regionale kantoren aldus een woordvoerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.